Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i minerallagen (1991:45) som tydligt förbjuder utvinning av fossila bränslen i Sverige.
Riksdagen begär att regeringen lägger fram förslag till ändring i minerallagen (1991:45) som tydligt förbjuder prospektering efter fossila bränslen i Sverige.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen ska ta internationella initiativ för att få även andra länder att införa restriktioner mot utvinning av fossila bränslen.
Under det senaste året har ett antal nya rapporter och studier publicerats som samtliga understryker allvaret i klimathotet. FN:s Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC, publicerade sin fjärde rapport och konstaterade då att det med 95 procents sannolikhet är mänsklig aktivitet, främst användandet av fossila bränslen, som orsakar de klimatförändringar vi nu bevittnar. Man förutspår också att den globala temperaturen kommer att öka kraftigt, vilket skapar stora skador i naturmiljön och hotar mänsklig verksamhet. Nicolas Stern, tidigare ordförande för Världsbanken, har publicerat en rapport för brittiska regeringen där han tydligt visar att det är betydligt mer ekonomiskt att göra insatser nu för att minska utsläppen av klimatpåverkande gaser, än att vänta och ta kostnaderna för de galopperande klimatförändringar som då blir följden. I Sverige har Klimat- och sårbarhetsutredningen den 1 oktober kommit med sitt slutbetänkande som visar att även i Sverige, som annars kommer att vara ganska förskonat från häftiga klimatförändringar, kommer kostnaderna för klimatförändringarna att bli mycket stora.
Samtidigt pågår i Sverige prospektering efter olja och gas på flera platser inom svenskt territorium. Tethys Oil AB satsar för närvarande på prospektering och utvinning av olja och naturgas på Gotland. Svenska Petroleum Exploration, SPE, har tillstånd att leta olja i Östersjön, genom dotterbolaget Opab. Bolaget har också begärt ett förlängt tillstånd för att leta olja cirka 10 mil sydost om Gotland. Nyligen fick kanadensiska Continental Precious Minerals ett undersökningstillstånd för att pröva om det är möjligt att utvinna olja ur alunskiffer på Närkeslätten.
Utvinning av fossila bränslen är idag en i högsta grad moralisk fråga. Med tanke på det oerhört allvarliga hot som klimatförändringarna utgör vore det ytterst omoraliskt att godkänna utvinning av fossila bränslen i Sverige som ytterligare spär på den globala uppvärmningen. Det visar också på en stor politisk kluvenhet att genom klimatpolitiken agera för minskade utsläpp av växthusgaser samtidigt som man godkänner utvinning av de ämnen som mest bidrar till dessa utsläpp. För att Sverige ska ha en konsekvent linje i klimatfrågan bör minerallagen därför ändras så att ett tydligt förbud mot såväl prospektering som utvinning av kol, olja och naturgas skrivs in. På så sätt visar Sverige att vi sätter kampen mot klimatförändringarna före kortsiktiga ekonomiska nationella intressen. Regeringen bör även verka internationellt för att få andra länder att införa restriktioner mot utvinning av fossila bränslen inom sina territorier.