Motion till riksdagen
2007/08:N244
av Lennart Sacrédeus (kd)

Skogslänens utveckling med egenproducerat kapital


kd578

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att finna en lösning som låter en del av vattenkraftens genererade värden stanna i de energiproducerande regionerna.

Motivering

Det är angeläget att gynna utvecklingen i hela Sverige och ge utrymme för kapitalackumulering på olika nivåer för framtida investeringar. Detta har nu skett genom viktiga reformer såsom borttagandet av förmögenhetsskatten och, på ett privatekonomiskt plan, genom inrättandet av den mer förutsägbara fastighetsavgiften. Detta är satsningar som kommer hela Sverige till del. Samtidigt är det viktigt att se särskilt på de behov som finns i till exempel glesbygden och de sju skogslänen för att där gynna framtida tillväxt och utveckling utifrån de särskilda behov och förutsättningar som finns där. Att skogs­länen har stora tillgångar i form av skog är självklart, men där sker också 90 procent av landets totala vattenkraftsproduktion. Det innebär också nästan hälften av all el som produceras i Sverige.

När vattenkraften började byggas ut från början av 1900-talet innebar det omfattande miljöingrepp och att stora naturvärden förverkades. Idag har den nya miljön blivit den vi tar för given och även den ger oss rika miljöupplevelser, men samtidigt är det rimligt att något slags kompensation ges till skogslänen för ingreppen. Detta har aldrig skett. Enormt stora ekonomiska värden bildas kontinuerligt genom vattenkraften, som är en viktig och ständigt för­nybar naturresurs för Sverige, men en mycket liten del av dessa värden stannar i de producerande områdena. Under flera år har det debatterats om möjligheten att till skogslänen återföra en del av de värden som produceras genom vattenkraften där. Det är rimligt att dessa rika områden, sett till producerade värden, får behålla mer av de värden som produceras än idag.

Riksdag och regering har vid upprepade tillfällen avvisat denna möjlighet med hänvisningar till statens budgetsystem. Men det är fel att avvisa en utredning som kan titta på hur en lösning kan nås, som tar hänsyn till både de rättmätiga kraven på återbäring och statens budgetprocess. Det är själva utredningsväsendets grundtanke att utredaren arbetar fram lösningar på svåra problem och finner vägar att tillfredsställa olika intressen.

Såväl Norge som Kanada har sedan många år lyckats finna sätt att återföra en del av de skapade värdena till sina vattenkraftsproducerande områden. Detta måste också vara möjligt i Sverige. En utredning bör därför tillsättas som kan arbeta utifrån ett brett spektrum av alternativa lösningar för att finna den bästa. Utredningen kan arbeta utifrån begrepp som att återföra energiskatt, koncessionskraft, naturresursskatt, egendomsskatt, koncessionsavgifter och vattenavgift men också se över fastighetsskatten på anläggningarna. Målet måste vara att skapa förutsättningar för regional utveckling genom egenproducerat kapital.

Stockholm den 29 september 2007

Lennart Sacrédeus (kd)