Motion till riksdagen
2007/08:N241
av Annie Johansson (c)

Chrisgasprojektet i Värnamo


c331

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av fortsatt tryggad finansiering av Chrisgasprojektet i Värnamo.

Motivering

Andra generationens drivmedel har stor potential inför den energiomställning som Sverige och världen behöver för att klara klimatfrågan. I Sverige byggs ett flertal nya anläggningar för att producera i första hand etanol från skogsråvara och förgasning av biomassa. Energimyndigheten satsar på forskning och utveckling inom bland annat cellulosabaserade drivmedel, det vill säga drivmedel där råvaran kan komma från skogen men också från andra restprodukter från jordbruket liksom olika avfallsfraktioner. Forskning och utveckling drivs parallellt med de större utvecklingsanläggningarna runt om i landet.

Chrisgasprojektet (Clean Hydrogen-Rich Synthesis Gas) är ett internationellt forskningsprojekt om förgasning av biobränslen som leds av universitetet i Växjö. Arton forskningsinstitutioner och industriföretag från åtta EU-länder deltar i projektet, vars syfte är att utveckla metoder och teknik för tillverkning av syntesgas från biomassa som kan användas för produktion av fordonsbränsle.

Projektet startade i slutet av 2004 och kommer enligt planen att pågå i fem år. Chrisgasprojektet är ett flaggskepp i forskningen som syftar till att fullfölja EU:s direktiv om att biodrivmedel ska svara för 5,75 procent av transportbehovet 2010.

I Värnamo finns den anläggning, VVBGC (Växjö Värnamo Biomass Gasification Centre), för förgasning av biobränslen som har en mycket central roll i Chrisgas. EU stödjer projektet med 85 miljoner kronor och den svenska Energimyndigheten med 75 miljoner kronor. De pengarna har räckt till inköp av anläggningen, viss ombyggnad och ungefär tre års drift av forskningsprojektet, som är planerat till fem år. Man försöker nu etablera en industrigrupp som ska stå för huvuddelen av driften av anläggningen och som har som syfte att kommersialisera tekniken.

Det kommer att behövas ytterligare medel för att man ska klara finansieringen av projektet och för att göra klart anläggningen och börja tillverka syntesgas enligt planen, något som staten, genom Energimyndigheten, bör skjuta till pengar för.

Processen som nu tas fram genom projektet är unikt. Syntesgastillverkning från kol och naturgas är kända processer sedan många år, Sydafrika producerar hälften av sitt bränsle på det viset och i Kina bygger man stora anläggningar för att förgasa kol. Dock är det ingen som har gjort det från biomassa. Forskningsprojektet går ut på att få stabila förhållanden i processen. Målsättningen är att anläggningen ska vara en plattform för fortsatt forskning tillsammans med högskolan i Jönköping även efter det att projektet är slut och vara lokomotivet för en fortsatt bred forskning inom framtidens energikällor.

För att fortsätta med projektet för att forska på gröna bränslen och grön energi är detta internationella forskningsprojekt värdefullt. Att framställa syntesgas ur biobränslen är en av framtidens exportmöjligheter och ett led i den omställning som regeringen vill se inom energiområdet. Chrisgasprojektet och framgent en fortsatt forskning på anläggningen i Värnamo är viktigt för näringslivet och kommunen men också ur en nationell och europeisk synvinkel för att ställa om till ett hållbart energisystem.

Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 28 september 2007

Annie Johansson (c)