Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över minerallagen för att förhindra provborrning av uran i naturskyddade områden.
I Sverige letas det idag efter uran. Främst sker detta i norra Sverige med tyngdpunkt på fjällen i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Detta är också områden som är av mycket stor vikt för turism med inriktning på naturupplevelser. Det är Bergsstaten som ger tillstånd till provborrning och i januari i år var det ett drygt 50-tal som uppgett att de i första hand letar uran. Skälet till detta är att världsmarknadspriset har stigit med flera hundra procent de senaste åren.
Om det skulle vara så att en fyndighet hittas där man gör en beräkning att det skulle vara lönsamt att anlägga en gruva för brytning av uran kommer en miljöprövning att göras, och därmed prövas lämpligheten ur flera aspekter.
Men redan vid tillfället när tillstånd utfärdas för provborrning borde en miljöprövning ske. Det sker idag exempelvis provborrningar inom Laponia som är ett världsarvsområde och flera andra liknande områden som Sverige har tagit på sig att skydda. Detta måste vara en brist i lagstiftningen där man uppmuntrar till ett arbete som inte kan leda till något längre fram.