Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en kartläggning av företagsamhetens olika program för del i vinsten för anställda i syfte att motverka den ökande förmögenhetsspridningen.
Vi har en långvarig stark efterfrågan inom världsekonomin. Effektiviteten inom våra svenska företag ökar och svenska varor och tjänster säljer bra. Det som dock inte ökar lika bra är arbetstillfällena inom företagen. Vi kan också konstatera att kapitalägandet är snett fördelat och att vinsterna på kapital blir allt större i förhållande till löneandelen av företagens intäkter.
Sedan länge har vi i vårt land kunnat konstatera att de rika blir allt rikare. Samtidigt har vårt skattesystem inte varit tillräckligt effektivt för att skapa mindre inkomstskillnader i samhället. Därför är det angeläget att vi börjar se över hur vanliga inkomsttagare kan få möjlighet att få del i de vinster som de är med och skapar åt företagen.
I många svenska och europeiska företag finns det bonus- och incitaments-program som inte bara ger utdelning till företagsledningarna utan även till de anställda. Detta är en intressant utveckling som bör utvecklas exempelvis genom ett ”del-i-vinsten-program”.
Det finns också flera svenska företag som har ett vinstdelningsprogram som innebär att för de vinstpengar man får kan man få del i eller köpa det egna företagets aktier. Efter ett antal år kan den anställde välja att få ut avsättningen kontant, till ett pensionskonto, eller att stå kvar som aktieinnehavare.
Det finns således olika möjligheter, och nu är det dags att modernisera vårt svenska företagsliv och låta de anställda få del i vinsterna. Detta skulle komma att stärka såväl företag som anställda, och dessutom skulle den allt snedare utvecklingen vad avser inkomst- och förmögenhetsfördelningen stoppas upp. För att kunna göra erforderliga förbättringar behövs en kartläggning av företagsamhetens olika vinstdelningsprogram.