Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om obligatorisk rapportskyldighet för svenska företag verksamma i regioner med svag regeringskontroll samt Utrikesdepartementets analys- och uppföljningsansvar rörande desamma.
Lundin Petroleum är ett svenskt företag som under många år drivit verksamhet i länder med s.k. svag regeringskontroll. Sudan är ett sådant exempel. Nuvarande utrikesminister Carl Bildt var styrelseledamot i bolaget under perioden maj 2000 till hösten 2006. Han ägde även aktier i bolaget.
Sudan är ett land som härjats av krig, stora flyktingsströmmar, sjukdomar och svält. Flera internationella oljebolag har visat intresse av att tillgodogöra sig oljefyndigheter i landet. Sådant engagemang går via den sudanesiska statens bolag Sudapet som öppnar rättigheter för oljeprospektering via samägande i konsortier. Så gick det till när Lundin Petroleum tog över rättigheterna att leta efter olja i det s.k. block 5 A efter det kanadensiska bolaget Talisman.
I en rapport till det kanadensiska UD har Talismans verksamhet i Sudan kritiserats starkt, där det pekats på starka kopplingar mellan oljebolagen och militären, på fördrivning av människor och övergrepp på civilbefolkning. Det pekas på behov av militärt stöd till oljebolagen.
Sudans regering har också bl.a. av en FN-kommission pekats ut som ansvarig för grova krigsbrott, massvåldtäkter och fördrivning. Internationella brottsmålsdomstolen pekar ut tidigare ministrar som ansvariga för krigsbrott. Efter internationella påtryckningar och opinionsbildning har företag som schweiziska ABB och tyska Siemens dragit sig ur Sudan.
Men svenska Lundin Petroleum finns kvar och vill borra efter olja. Man hoppas att borrningarna ska börja under tredje kvartalet 2007.
Svenska UD har inte och har heller ej fått i uppgift att följa upp Lundin Petroleums verksamhet i Sudan. Detta trots att Lundin Petroleum som svenskt företag verkar i ett av världens värsta krisområden. Regeringen har också gett besked om att den inte har några ambitioner att ta sådana initiativ.
Regeringen har, som en följd av den debatt som varit om bl.a. Lundin Petroleums verksamhet, översatt OECD:s riskhanteringsverktyg för företag ”OECD risk awarness tool for multinational entrerprises in weak governance zones” till svenska och distribuerat det till 1 500 företag, näringslivsorganisationer, handelskammare och Sveriges utlandsmyndigheter. Detta riskhanteringsverktyg bygger på frivilliga åtaganden från företagens sida. En utvärdering av initiativet planeras till nästa år.
Såhär beskrivs bakgrunden till OECD:s regelverk.
The OECD Risk Awarness Tool for Multinational Enterprises in Weak Governance Zones aims to help companies that invests in countries where goverments are unwilling or unable to assume their responsibilities. It addresses risks and ethical dilemmas that companies are likely to face in such weak governance zones, including obeying the law and observering international instruments, heightened care in managing investments, knowing business partners and clients and dealing with public sector officials, and speaking out about wrongdoing.
För att understryka allvaret i att regelverket respekteras är det rimligt att svenska företag, som verkar i områden av ovanstående slag, årligen till Utrikesdepartementet får sammanställa vilka åtgärder de vidtar för att leva upp till OECD-verktygets regler. Från Utrikesdepartementets sida ska en årlig offentlig analys och sammanfattande lägesrapport presenteras. Om detta sker, så visar den svenska regeringen att man följer denna fråga med stort allvar och står för en etik och moral där svenska företag förväntas följa OECD:s regler.