Motion till riksdagen
2007/08:N16
av Kent Persson m.fl. (v)

med anledning av skr. 2007/08:131 Regelförenklingsarbetet


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om regelförenklingsarbetet.

Motivering

Den största drivkraften för företagaren är att utveckla och driva sin verksamhet framåt. En företagare vill inte lägga mer tid än nödvändigt på administration. Det betyder att de lagar och regler som finns ska hjälpa företagen att utvecklas och expandera och inte kännas som hinder.

Regeringens skrivelse är ett försök till en beskrivning av läget kring regelförenklingar för företag. I skrivelsen görs en genomgång av en del förbättringar på regelförenklingsområdet. Sådana åtgärder som att förlänga redovisningsperioden för mervärdesskatt för mindre företag är välkomna. Även sådant som vad det är som är tillstånds- eller anmälningspliktigt på miljöområdet förenklar t.ex. vindkraftsutbyggnaden betydligt – en åtgärd som det togs initiativ till under den förra regeringen och där Vänsterpartiet deltog i samarbetet. Här kan också nämnas att regeringen beskriver de kostnader som kan betraktas som ”affärskritiska”, vilket innebär att det är kostnader som företagen i stor utsträckning skulle ha även om regelverket minskades eller rent av togs bort. Ett sådant område är bokföringsområdet, vilket är en stor totalkostnad för företaget men där företaget i stor utsträckning skulle ha kvar kostnaden ändå. Ett företag utan noggrann kontroll över ekonomin är inte ett långsiktigt sunt företag.

På andra områden har regeringen direkt ökat regelbördan i stället för tvärtom. Regeringen driver linjen att den kvantitativa regelbördan ska minskas men glömmer i sammanhanget att kvalitativa mål är väl så viktiga. Regeringen har t.ex. på skatteområdet gjort en lång rad avsteg från en likformighet i beskattningen som inneburit gränsdragningsproblem och därmed ökad administration för både myndigheter och den enskilde företagaren, t.ex. svårigheten att veta vad som är en hushållsnära tjänst eller nedsättning av de sociala avgifterna för vissa grupper. Vänsterpartiet vill se en inriktning där relevanta och enkla regler skapas, både inom ramen för nya regler och att en revidering görs i tidigare beslutade regelverk.

Till dessa av regeringen skapade problem kommer dessutom beskrivningar i skrivelsen i positiva ordalag av förändringar som direkt slår mot löntagarna och försvårar arbetet med att t.ex. upprätthålla kompetens och arbetsmiljöarbetet i företagen. Som exempel kommer man från Arbetsmiljöverket under året att ta bort den skriftliga sammanställningen av ohälsa, olycksfall och allvarliga tillbud som inträffar i arbetet. Detta kommer att försvåra det förebyggande arbetet med att få ned antalet skador och olyckor på företagen.

Man berömmer sig också av att ha gjort undantag för fristående järnvägsnät och stickspår vad gäller vissa skyldigheter. Vänsterpartiet anser att godstransporterna behöver fler spår, inte färre spår, och företag ser ett stort behov av kapillärspår ut till de större banorna.

Skyldigheten för arbetsgivare att anmäla ledig plats till Arbetsförmedlingen har avskaffats av regeringen. Det försvårar för nytillträdda på arbetsmarknaden som saknar kontaktnät att få ett arbete.

Regeringen berömmer sig också av att man genom sammansättningen av de arbetsmarknadspolitiska programmen har minskat den administrativa bördan för företagen. Bakom den beskrivningen ligger en kraftig nedskärning av de kompetenshöjande utbildningarna hos AMS, särskilt i de utsatta regioner där de behövs bäst.

Regeringen har också aviserat att en individs historiska inkomst ska användas för att fastställa ersättningar inom socialförsäkringen. En förändring som dels kommer att minska ersättningen, dels kommer att öka den administrativa bördan för företagen, tvärtemot vad regeringen hävdar.

Sammantaget anser Vänsterpartiet inte att den här regelförenklingsskrivelsen från regeringen kan accepteras som en skrivelse som riksdagen kan anta. Vi föreslår därför att den avslås.

Stockholm den 6 maj 2008

Kent Persson (v)

Ulla Andersson (v)

Marie Engström (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Jacob Johnson (v)

Peter Pedersen (v)