Motion till riksdagen
2007/08:N10
av Kent Persson m.fl. (v)

med anledning av prop. 2007/08:60 Fjärrvärmelag m.m.


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en statlig prisgaranti.

Motivering

Fjärrvärme är något av ett svenskt kännemärke. Vi har under decennier utvecklat ett relativt tätt nät av fjärrvärme i Sveriges kommuner – små som stora. Vi har även utvecklat en gedigen kunskap om hur man bygger fjärrvärmesystem, vilket har inneburit betydande exportframgångar på området. När nu fjärrkyla blir en alltmer aktuell välfärdsdel i den stora energimixen runt om i de varma tätbefolkade delarna av världen ligger Sverige väl till för att exportera sina kunskaper. Det här är framsidan. Baksidan är att under senare år har fjärrvärmepriset i många kommuner i rasande fart höjts. 50-procentiga höjningar på några år är inte ovanliga. Pellets och värmepumpar har plötsligt kunnat konkurrera med fjärrvärmen även inne i städer och tätorter. I dag är det bara i 25 procent av kommunerna som fjärrvärmebolagen håller ett lägre pris för dessa uppvärmningsformer. Till det kommer att industrins spillvärme har behandlats njuggt och därmed inte har fått bidra till fjärrvärmeförsörjningen på ett önskvärt sätt. Fjärrvärmeutredningen talar om att marknaden går miste om 3–4 TWh spillvärme per år.

Prisreglering

Den proposition som regeringen nu lägger fram har tagit några steg i rätt riktning. Förhandlingar ska ske kring priser och om möjligheten att få in industrins spillvärme på näten. Kommunala fjärrvärmebolag ska inte heller längre begränsas av kommungränser.

Vänsterpartiet tror dock inte att detta räcker för att hålla efter de värsta prishöjarna – en verksamhet som enligt fastighetsägarna kostar konsumenterna ca 5 miljarder kronor per år.

Vi föreslår därför att den utredning som nu tillsätts kring rätten till tillträde till rörledningar för fjärrvärme ska få ett utvidgat mandat och även ta upp frågan om en statlig prisreglering. En statlig prisreglering skulle ge konsumenterna ett skydd mot monopolpriser, och det bör kunna stimulera investeringar och öka effektiviteten. Eftersom det normalt inte är någon konkurrens mellan fjärrvärmeföretagen, blir kunden inlåst till en leverantör. Detta leder i sin tur till att fjärrvärmeföretagen inte känner särskilt stor motivation att vidareföra rationaliseringsvinster och andra lägre kostnader till sina kunder, och vi får högre fjärrvärmepriser än vad som är motiverade.

Stockholm den 5 mars 2008

Kent Persson (v)

Ulla Andersson (v)

Marie Engström (v)

Wiwi-Anne Johansson (v)

Jacob Johnson (v)

Peter Pedersen (v)