Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förnyat strandskydd.
Allemansrätten är sedan 1994 införd i den svenska grundlagen. Strandskyddet är kanske det mest konkreta uttrycket i svensk lag för allemansrätten, och därför finns det också reglerat i lag, under miljöbalken. Miljöbalken är en ramlag som innehåller många olika verktyg för att uppnå det övergripande målet om en hållbar utveckling. Strandskyddet gäller inte enbart friluftslivet, utan för att bevara stränderna för deras stora betydelse för ett rikt djur- och växtliv – den biologiska mångfalden.
Under de senare åren har dock strandskyddet ifrågasatts allt mer intensivt. Den snabba exploateringen av attraktiva stränder, kanske främst i storstadsregioner och på västkusten, har upprört många. Lagstiftningen har uppenbart inte räckt till och dispenser, 3 000–4 000 per år, har utfärdats alltför godtyckligt.
Samtidigt har många glesbyggda kommuner strävat efter en mer flexibel tillämpning av lagen. Möjligheter att bygga turistanläggningar eller bostadshus i närheten av vatten har haft stor betydelse för den regionala utvecklingen.
Den socialdemokratiska regeringen presenterade ett förslag från en arbetsgrupp med ett förslag till revidering av det gällande strandskyddet. Grunden är fortfarande ett fortsatt starkt generellt strandskydd, men med lättnader som tar hänsyn till geografin och stärkt skydd för de mest värdefulla strandområdena.
Det är angeläget att regeringen nu, efter remisser, lägger fram en proposition om ett förnyat starkt strandskydd.