Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn och ändring av den nuvarande rovdjurspolitiken.
I Sverige finns det idag fem stora rovdjursarter; björn, järv, lo, varg och kungsörn. För fyra år sedan fattade riksdagen beslut om en sammanhållen rovdjurspolitik, detta för att säkerställa rovdjurens existens i den svenska faunan. För vargen fastställdes etappmål om 200 vargar, eller 20 föryngringar per år. Innan detta mål har uppfyllts får skyddsjakt endast tillåtas i mycket begränsad omfattning. Den rådande situationen med flertalet attacker på jakthundar och tamdjur i Värmland visar att det är dags för en översyn av denna politik.
Regeringen har gjort förändringar i 28 § i jaktordningen, allt för att skydda tamdjur och befolkning, och det är utmärkt. Men denna ändring är tidsbegränsad vilket vi inte ser någon anledning till.
Större delen av Sveriges vargpopulation finns i Värmland, med närmare 16 revir (vissa gränsar till andra län och Norge) och minst 51 stationära vargförekomster vintern 2006/07, inkluderat kända döda vargar. I åtta av dessa revir hade det under föregående år skett en föryngring, detta enligt Viltskadecenter. Med den utvecklingen vi har idag av vargens förökning, enligt vissa forskare 20–30 procent, så kommer vi snart att ha en ohållbar situation i vissa delar av landet. Den senaste tiden har det varit många attacker på tamdjur, som lett till svåra skador och i vissa fall till dödsfall. Detta är inte bara något som berör säkerheten för tamdjur, den starka vargstammen ger även upphov till stora bekymmer för lokalbefolkningen. Av den anledningen är det naturligt att bedriva planerad skyddsjakt eller till och med licensjakt på varg. Vi ser positivt på det beslut som Naturvårdsverket beslutat om skyddsjakt på två individer i Värmland hösten 2007, men det löser inte problemen. Vi anser även att det borde vara rimligt att beslut om skyddsjakt decentraliseras från Naturvårdsverket, så besluten fattas nära där problemen är ett faktum.
Brå, Brottsförebyggande rådet, presenterade under 2007 en rapport där den illegala jakten på rovdjur och människors attityder till detta berörs. Legitimiteten hos berörda myndigheter är mycket liten i denna fråga. Under perioden 1998–2006 dog 42 radiomärkta vargar och man misstänker att minst hälften blev dödade illegalt. Samtidigt är det få som blir fällda för illegal jakt på de stora rovdjuren, man uppskattar att någon döms i ungefär en procent av fallen. Enligt rapporten handlar den låga anmälningsgraden om att många anser sig göra rätt när de avlivar ett rovdjur. Kritiken mot den rådande rovdjurspolitiken är massiv och därmed finns det ett indirekt stöd för den illegala jakt som förs. I media har även Jägareförbundet uttalat sig positivt till en översyn av den rådande rovdjurspolitiken, då man anser att den saknar folklig förankring i framför allt rovdjurstäta bygder.
Vi anser därför att en översyn och ändring av den nu gällande rovdjurspolitiken är av stort behov och därför bör påbörjas snarast.