Motion till riksdagen
2007/08:MJ429
av Sven Gunnar Persson (kd)

Sammanhållen hästpolitik för Sverige


kd680

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en sammanhållen hästpolitik.

Motivering

Kristdemokraterna har i riksdagen sedan 1998 drivit frågor som berör ridsport, hästavel och hästens sociala funktion i samhället. Det finns gott om konkreta förslag både i den hästpolitiska utredningens betänkande (SOU 2000:109) och i tidigare motioner från kristdemokrater. Regeringen bör återkomma till riksdagen med en proposition som presenterar en sammanhållen hästpolitik.

Antalet hästar har under de senaste åren ökat i Sverige. Idag finns det cirka 300 000 hästar i vårt land. Det behövs nästan lika många hektar som det finns hästar för att försörja hästarna med foder. Detta motsvarar nästan lika mycket som halva Skånes åkerareal.

Hästnäringen omsätter totalt 20 miljarder kronor årligen. Av dessa 20 miljarder kronor utgör spel på trav och galopp ungefär hälften. Hästnäringen genererar betald sysselsättning som motsvarar nästan 10 000 heltidstjänster. Spridningseffekterna på omsättning från hela hästnäringen kan uppskattas till uppemot 26 miljarder. Det betyder att för varje krona som omsätts inom hästnäringen, kommer ytterligare en krona att omsättas i resten av samhället. Upp till 18 000 heltidstjänster tillkommer därmed i hela samhället. Man kan således hävda att var tionde häst ger upphov till ett helårsarbete.

Det utbredda intresset för hästar i Sverige medför en stor efterfrågan på varor och tjänster knutna till svensk hästnäring. En hästägare behöver t ex köpa foder och utrustning, hyra stallplats, anlita hovslagare och veterinär m m. De näringsverksamheter som är knutna till hästar har sammantaget en avsevärd samhällsekonomisk betydelse. Hästens betydelse för Sveriges landsbygd bör också uppmärksammas. Genom hästintresset flyttar många människor ut på landsbygden och många hästföretag startas av kvinnor. Hästhållning och användandet av hästen ställer stora krav på tillgänglighet på mark för god djurhållning samt för ridning och körning.

Utvecklingen av hästintresset är likartad i övriga Europa. Vårt glest befolkade land och den svenska naturens växlingar, från kulturlandskap till områden av vildmarkskaraktär, är intressanta tillgångar. Hästturismen i Sverige kan därmed fånga upp kunder både inom och utom landet.

Hästintresset i Sverige har under de senaste årtiondena utvecklats även utanför den traditionella hästsporten. Detta visar sig bland annat genom ett ökat antal hästraser i landet och genom växande intresse för nya inriktningar såsom westernridning och klassisk dressyr. Ett hästintresse grundläggs ofta tidigt i livet. Till exempel är ridsport den aktivitet näst efter fotboll som arrangerar flest aktiviteter för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år.

Ridsportens betydelse för olika former av rehabilitering bör också uppmärksammas i större omfattning än för närvarande.

Det behövs därmed en sammanhållen hästpolitik som tar vara på hästnäringens utvecklingspotential och möjligheter.

Stockholm den 5 oktober 2007

Sven Gunnar Persson (kd)