Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en utredning av gårdsbaserade biogasanläggningar.
Koldioxidutsläppen är vår tids största miljöproblem. Bara för några år sedan pratade miljöexperterna om den så kallade växthuseffekten som ett av framtidens stora problem. Idag, år 2007, är framtiden redan här. Vintrarna blir varmare, och polarisarna smälter.
Den stora boven i dramat är oljan, och därigenom hela drivmedelsmarknaden. Samtidigt är det orealistiskt att genom politiska beslut söka påverka folk att använda bilen mer sällan. Om man bortser från storstadsområdena är bilen oftast en förutsättning för att kunna bo och leva ett normalt liv. Det är med bilen vi tar oss till arbetsplatsen, handlar mat, skjutsar barnen till fotbollsträningen.
Vi svenskar kommer alltså att fortsätta köra bil. Det gäller därför att stimulera utveckling och försäljning av förnybara drivmedel som inte släpper ut koldioxid och bidrar till växthuseffekten.
Idag finns faktiskt flera att välja på. Etanol, som släpper ut betydligt lägre halter av koldioxid än bensin och diesel, är redan etablerat som drivmedel, inte minst tack vare gynnsam lagstiftning. Men det förnybara drivmedel som släpper ut klart lägst halter av koldioxid är biogas. Som jämförelse kan nämnas att en biogasdriven bil släpper ut marginella 10–15 gram koldioxid per kilometer i jämförelse med de bästa bensin- och dieseldrivna bilarna där motsvarande siffra är ca 120 gram. Dessutom innehåller biogas inte heller svavel, tungmetaller eller sot som finns i konventionella bränslen.
Biogas är också intressant för de gröna näringarna, inte minst ur ett sysselsättningsperspektiv eftersom det är mycket gynnsamt att framställa biogas i Sverige. Här finns möjlighet för en helt ny marknad inom jordbruket. Gödsel, vall och slaktavfall är exempel på produkter som används vid framställan av biogas.
Biogas är alltså det miljöbästa drivmedlet som dessutom går att framställa i Sverige till ett konkurrenskraftigt pris som ligger flera kronor under bensin och diesel – inga problem så långt. Däremot efterfrågar marknaden idag mer biogas än vad som går att tillverka. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många biogasanläggningar.
I Tyskland har man löst detta med ett statsbidrag för gårdsbaserad biogastillverkning. Idag finns 3 500 biogasanläggningar på gårdsnivå inom jordbruket. Gårdarna får statligt stöd med utgångspunkt i hur mycket gas de tillverkar.
Den här typen av gårdsanläggningar finns i princip inte i Sverige, men skulle vara ett perfekt komplement för att ge de gröna näringarna en ny inkomstkälla. I förlängningen innebär en sådan anläggning att jordbrukarna själva kan tillverka bränsle till sina maskiner.
Sverige bör utreda ett liknande bidragssystem som i Tyskland med den uttalade ambitionen att få till stånd en fungerande infrastruktur av gårdsbaserad biogasproduktion i hela landet före år 2010.