Vi motsätter oss starkt regeringens beslut att avveckla klimatinvesteringsprogrammet (Klimp) som har bidragit kraftfullt till att minska de svenska utsläppen av växthusgaser. Istället vill vi behålla och förstärka programmet. Vidare satsar vi dubbelt så mycket som regeringen på insatser för internationella klimatinvesteringar. Dessutom inför vi en ny anslagspost, insatser för klimatsäkerhet, som syftar till att anpassa samhället till klimatförändringarnas effekter. Vi satsar även på inrättandet av ett klimatsekretariat för samordning av klimatforskningen. Regeringens miljöbilspremie avvisas.
För förbättrad havsmiljö avsätter vi en miljard kronor under en treårsperiod, vilket är dubbelt så mycket som regeringen. Vi vill införa ett nytt havsinvesteringsprogram (HIP) som ska erbjuda medfinansiering för miljömässigt kostnadseffektiva åtgärder för minskade utsläpp till haven.
Regeringens kraftiga neddragningar på skyddet av biologisk mångfald avvisas. Istället förstärker vi anslaget med 1,6 miljarder mer än regeringen under de kommande tre åren. Vi har tidigare avvisat regeringens avveckling av Gröna jobb som sysselsatt upp till 3 000 personer med viktigt naturvårdsarbete. Istället vill vi fördubbla projektet till att omfatta 6 000 personer.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård enligt uppställning:
Vi vill fördubbla den tidigare satsningen på Gröna jobb och förutom Skogsstyrelsen inkludera Naturvårdsverket samt Fiskeriverket i verksamheten. Vi höjer därmed anslagen till dessa myndigheter för denna hantering med 2 miljoner kronor per år (anslagen till Skogsstyrelsen och Fiskeriverket under utgiftsområde 23). Det är anmärkningsvärt att regeringen lägger ner det framgångsrika arbetsmarknadspolitiska projektet Gröna jobb som sysselsatt upp till 3 000 personer över hela landet med viktigt naturvårdsarbete.
Den låga löneomräkningen riskerar att slå mot Naturvårdsverkets klimat- och miljöarbete. Myndigheten kompenseras därför med sex miljoner kronor per år. I budgetmotion (2007/08:Fi276) föreslår vi införande av skatt på klimatpåverkande, fluorerade växthusgaser (F-gaser) och ger Naturvårdsverket i uppdrag att hantera återförandet av 20 miljoner kronor till företag som genomför destruktion av produkter som innehåller F-gaser.
Vi höjer stödet till miljöorganisationer under anslaget med 2 miljoner kronor per år.
Naturskogar som aldrig kan ersättas och många hotade arter i skog kommer att försvinna om inte kraftiga satsningar införs för skyddet av biologisk mångfald. Vi avvisar att regeringen ytterligare minskar anslaget med 50 miljoner kronor 2008, 200 miljoner kronor 2009 samt 200 miljoner kronor 2010. Vi förstärker anslaget med 361 miljoner kronor 2008, 599 miljoner kronor 2009 och 634 miljoner kronor år 2010 för att flera miljökvalitetsmål, främst Levande skogar, ska kunna uppnås. Därmed satsar vi 1,6 miljarder kronor mer än regeringen på detta anslag.
Vi avvisar regeringens neddragning på 50 miljoner kronor 2008.
Den låga löneomräkningen riskerar att slå mot Kemikalieinspektionens miljö- och hälsoarbete. Myndigheten kompenseras därför med tre miljoner kronor 2008.
Vänsterpartiet avvisar regeringens beslut att avveckla klimatinvesteringsprogrammet (Klimp) 2009. Vi tillskjuter medel så att anslaget uppgår till 700 miljoner kronor per år 2008–2010. Vänsterpartiet var initiativtagare till Klimp som införts för att minska utsläppen av växthusgaser. Programmet minskar utsläppen med 871 000 ton koldioxidekvivalenter per år. Regeringens projekt Hållbara städer avvisas med anledning av att Klimp är en mer effektiv satsning direkt på klimatet och för att vi gör en egen storsatsning på energieffektivisering i bl.a. bostadssektorn (se motion med anledning av prop. 2007/08 utgiftsområde 21).
Vi har ett helt åtgärdsprogram samt en kraftig budget för omställning till en miljöanpassad trafik. I detta sammanhang utgör inte regeringens förslag till miljöbilspremie en miljömässigt kostnadseffektiv satsning då vi ser att bilen ändå kan drivas med fossila bränslen. Vi prioriterar istället satsningar på bränslesidan. Den eventuella miljövinst som kan uppnås med premien slås med all säkerhet undan genom att den finansieras med minskat skydd av biologisk mångfald, vilket vi är mycket kritiska till.
Vänsterpartiet välkomnar att regeringen uppmärksammar och satsar på havsmiljön. Östersjön tillhör idag ett av världens mest hotade ekosystem och åtgärder för att livrädda havet är nödvändiga. Vi vill däremot inte finansiera satsningen på havsmiljön genom minskat anslag till skydd av skog vilket regeringen gjort, utan utökar istället ramanslaget. Vi satsar en miljard på havsmiljön under tre år, vilket är dubbelt så mycket som regeringen. Vi höjer anslaget med 150 miljoner kronor 2008, 200 miljoner kronor 2009 samt 2010. Vi vill införa ett nytt havsinvesteringsprogram (HIP), genomföra Naturvårdsverkets aktionsplan för havsmiljön, inrätta en fond för lokala samförvaltningsprojekt samt genomföra test av syresättningsprojekt Östersjön. Syftet med det nya havsinvesteringprogrammet är att i likhet med klimatinvesteringsprogrammet under Naturvårdsverket erbjuda medfinansiering för miljömässigt kostnadseffektiva åtgärder för minskade utsläpp till havsmiljön. Åtgärderna ska gynna miljömålen Hav i balans, Levande kust och skärgård, Ingen övergödning, Myllrande våtmarker och Giftfri miljö.
Till skillnad från regeringen som avsätter 50,1 miljoner per år i denna post föreslår vi att anslaget uppgår till 100 miljoner kronor per år 2008–2010. Syftet är att bidra till utsläppsminskningar genom statliga investeringar utomlands i enlighet med Kyotoprotokollets projektbaserade mekanismer. Utsläppsminskningarna ska dock inte tillgodoräknas i det svenska nationella klimatmålet. Vi föreslår istället att ett nytt klimatmål Begränsad klimatpåverkan i andra länder införs där utsläppsminskningar genom dessa mekanismer tillgodogörs.
Vi inför denna nya anslagspost för att förstärka klimatsäkerheten. Enligt
Klimat- och sårbarhetsutredningen (SOU 2006:94) är riskerna för översvämningar med allvarliga konsekvenser stora. Därför är det nödvändigt att införa kraftfulla åtgärder för att minska riskerna. Beredskapen måste höjas kring översvämningsfrågorna hos kommuner och verksamhetsutövare. Vi satsar 50 miljoner kronor 2008, 75 miljoner kronor 2009 och 100 miljoner kronor 2010 för att starta detta förebyggande arbete.
Vi höjer anslaget med 60 miljoner kronor per år 2008–2010 till förmån för inrättande av ett nytt klimatsekretariat för samordning av den svenska klimatforskningen samt utökade satsningar på klimatforskning.