Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillsätta en utredning för att se hur småskaliga vattenbruk i Sverige kan ges mer enhetliga regler och hur tillståndsförfarandet för fiskodlingar kan organiseras.
Vattenbruk kallas odling av fisk och skaldjur under kontrollerade former och har förekommit i Sverige under flera hundra år. Odlingen av fisk omfattar fisk för livsmedelskonsumtion och syftet är att vårda och förstärka de naturliga bestånden som sätts ut i vattendrag. Även odling av musslor förekommer på västkusten. Musslor odlas för konsumtion men också för att som i ett projekt i Lysekils kommun hjälpa till att rena kommunens avloppsvatten från kväve. Projektet drivs tillsammans med Kristinebergs marinbiologiska station och är mycket framgångsrikt.
Enligt officiell statistik fanns det 302 odlingar i produktion 2006 och 233 odlingar som antingen var vilande eller under uppbyggnad. Under perioden 2001 till 2006 har antalet odlingar för matfisk minskat med 35 procent medan antalet musselodlingar ökat. 2006 producerades 5 734 ton matfisk i slaktad vikt och till 95 procent bestod den av regnbåge.
Enligt Fiskeriverket svarar odlad fisk för en ökande del av den totala fiskproduktionen i Europa men i Sverige är den fortfarande blygsam. Under de senaste fem till tio åren har branschen genomgått en strukturomvandling. Små produktionsenheter har minskat drastiskt och de stora producenterna har vuxit. Mycket av det nyföretagande som sker vad gäller vattenbruk finansieras i huvudsak av finska och norska företag. Detta sker bland annat genom att befintliga odlingstillstånd köps upp. Det handlar främst om odling av regnbåge och röding. Lönsamheten är god.
Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) säger i en uppföljning av fiskepolitiken till miljö- och jordbruksutskottet att vi i Sverige har mycket goda förutsättningar för vattenbruk i Norrlands inland och i några av de större sjöarna samt längs vissa kuststräckor. Alla har det gemensamt att de är utflyttningsbygder med låg sysselsättning. Forskarna menar vidare att produktion av fiskkött utan jämförelse är den produktionsform som har minst påverkan på klimatet. Fisken är det mest energieffektiva husdjuret. Synen på fiskodling som en miljöbov är gammal kunskap som bör bytas ut enligt forskarna på SLU. Åtgången på foderfisk per kilo odlad fisk har sjunkit från fyra kilo till 0,65 kilo. Fisk ger därmed ett nettobidrag till fiskprotein genom att det idag även ingår växtprotein i laxfoder.
Sverige har unik kompetens inom rödingodling i sötvatten, och dessutom har vi stora möjligheter att skapa en bärkraftig småskalig odling av torsk, abborre/gös, plattfisk och sik, enligt forskarna på SLU.
Uppfattningen bland branschföreträdare är att vattenbruket i Sverige är eftersatt och präglat av konflikter och dåligt rykte, vilket gör att det är svårt att få yngre människor att satsa på vattenbruk. Alla odlare är idag över 45 år. Matfiskodlarnas producentorganisation har gått i konkurs och branschens företrädare, Vattenbrukarnas riksförbund, har stora ekonomiska problem och håller på att avvecklas. Detta trots att lönsamheten av forskarna beskrivs som tämligen god. Vattenodlarna har ofta svårt att få tillgång till riskkapital och det är dessutom svårt att försäkra fiskodlingar. Vattenbrukare som söker tillstånd till fiskodling måste söka tillstånd hos ett antal olika myndigheter och via ett flertal regelverk. Detta upplevs som krångligt och dyrt och handläggningstiden blir ofta lång. Vissa fiskodlingsföretag upplever att kraven för att få starta och driva en vattenbruksverksamhet varierar kraftigt beroende på län, kommun och handläggare.
Hela 80 procent av Sveriges vattenbruksföretag är idag beroende av leverans av sättfisk för sin överlevnad. Det kan handla om regnbåge till mer intensivvårdade vatten eller för utsättning av lax, öring och andra arter som kompensationsåtgärd för skador orsakade av vattenkraften eller till rena fiskevårdsprojekt. Dessa företag har särskilt stora och skall ha särskilt stora krav när det gäller fiskens genetiska bakgrund, sättfiskens kvalitet för överlevnad i naturvatten och när det gäller fiskhälsostatus.
Utifrån miljömålsarbetet har samhället ett övergripande ansvar och bör satsa ökade resurser på forskning och rådgivning. Ansvariga myndigheter bör med hänsyn till miljömålsarbetet särskilt prioritera ekonomiska stöd som stöder vattenbruksföretagens möjlighet att producera miljöriktig sättfisk för utsättning i naturvatten.
Då produktion av fiskkött utan jämförelse är den produktionsform av kött som har minst påverkan på klimatet och då förutsättningarna för odling av matfisk och sättfisk är goda i avflyttningsbygder med låg sysselsättning ser vi flera fördelar med att näringen utvecklas. Detta under förutsättning att miljöaspekterna kan tillgodoses.
Vi vill därför att en utredning tillsätts gällande hur småskaliga vattenbruk i Sverige kan ges mer enhetliga regler och hur tillståndsförfarandet för fiskodlingar kan organiseras för att förenkla tillståndshanteringen. Utredningen bör även föreslå enhetliga miljöregler för vattenbruk. Detta ska ges regeringen till känna.