Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att tillåta allmän jakt på skarv i hela landet.
I slutet av 1800-talet försvann skarven bland de häckande fågelarterna i
Östersjön på grund av förföljelsen som arten blev utsatt för. Det tog tio år innan skarven återvände till Östersjön.
Sedan des har skarven brett ut sig och förökat sig mycket kraftigt särskilt sedan 1980-talet. I Sverige har häckningsbeståndet ökat från 755 par på 1980-talet till över 25 000 par.
Utöver havsörnen har skarven knappast alls några naturliga fiender. Artens kraftiga tillväxt och utbredning under den senaste tiden har i vissa europeiska länder lett till att åtgärdsprogram har utarbetats i syfte att skydda fiskodlingsnäringen eller områden med värdefull flora från skador som skarven orsakar. Häckningen har förhindrats på olika sätt, men i vissa områden har fåglar även skjutits. I Sverige tillåter vissa länsstyrelser skyddsjakt.
Skarvarnas antal och utbredning i Sverige har under de senaste åren ökat lavinartat. Idag finns det över 100 000 skarvar i landet runt kusten och insjöar och antalet ökar stadigt. Ökningen av antalet skarvar har medfört omfattande skador för både det kustnära fisket och insjöfisket.
Skarven plockar bort och skadar fisk i fiskeredskap, och även ett stort antal skarvar fastnar och drunknar i bottengarnet. Samtidigt ödelägger de många fåglarna genom sin avföring växtlivet på de öar där de häckar. När en skarvkoloni förstört ett område, exempelvis en skärgårdsö, fortsätter den till nästa. Bakom sig lämnar den ett i det närmaste dött område. Skarven skapar också problem för andra fågelarter att överleva. En art som drabbats hårt är ejdern.
Idag är skarven fridlyst och skyddsjaktbestämmelserna krångliga samtidigt som landet aldrig någonsin har haft så mycket skarv som idag. Allmän jakt på skarv stoppades när Sverige gick med i EU.
Det är viktigt att vi nu tar ett samlat ansvar för den skärgårdsnära miljön och åter skapar balans mellan arterna i skärgården och tillåter allmän jakt på skarv.