Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att SMHI ges i uppdrag att kostnadsfritt, via Internet, tillhandahålla sådana observationer och MHO-data som är av betydelse för befolkningen i dess beslut om skydd mot väderrelaterade skador.
Översvämningar har blivit allt vanligare och förväntas öka i såväl antal som storlek. Frågan är hur vi skall kunna förebygga skador på fastigheter och anläggningar. En del går att förebygga med olika tekniska åtgärder, men sådana är kostnadskrävande och tar tid att genomföra. Fortfarande beror mycket på hur man agerar när vattnet kommer. Här är tidsfaktorn avgörande. Om man i tid hinner skaffa pumpar, bygga upp mobila skyddsvallar, flytta värdefulla ägodelar till säkrare platser osv. kan skadekostnaden minskas väsentligt.
För att kunna reagera i tid krävs tillgång till aktuell information om väderläget, inte bara i stort, utan om regnmängder i det egna området och vattenstånd i det egna vattendraget. Sådan information sammanställs fortlöpande hos SMHI, men läggs endast i begränsad utsträckning ut på Internet. När det gäller regnmängder finns ingen information alls och när det gäller vattenstånd finns 26 mätpunkter för hela landet. De som bor i Örebro kan via Internet följa vattenståndsförändringarna i små bäckar i t.ex. USA, timme för timme, men får ingen information om hur det ser ut längre upp i Svartån.
SMHI, som myndighet, framarbetar uppgifter om olika vädersituationer och kan på ett smidigt sätt tillhandahålla basdata om nederbörd, vattenstånd och liknande (så kallade MHO-data, står för meteorologisk, hydrologisk och oceanografisk data).
Det förefaller som om man inte insett att det inte bara är olika myndigheter utan också vanliga medborgare som kan ha stort intresse av att ha direkt tillgång till aktuella data, till grund för egna beslut om skadeförebyggande åtgärder. Det förhärskande perspektivet är det klassiska: Myndigheterna samlar in information och bearbetar den till en färdig slutsats (i detta fall en prognos eller varning), som presenteras för folket. Naturligtvis skall SMHI fortsätta att utarbeta prognoser och varningar och gå ut med dem via i förväg upparbetade kanaler, men med Internet finns nu möjlighet att även låta alla medborgare ta del av den information som de anser relevant, och dra sina egna slutsatser.
Har det regnat intensivt i närheten ska man kunna gå in på Internet och se hur mycket regn som fallit, särskilt i områden uppströms från där man själv bor. Bor man vid ett vattendrag och vattnet börjar stiga, så ska man kunna gå in och se om vattenståndet någon mil längre upp fortsätter att stiga eller om det är på väg att kulminera. I bägge fallen kan man få information som hjälper en att fatta rätt beslut om att skydda liv och egendom mot vattenskador. Exemplen kan mångfaldigas.
Kostnaden för att lägga ut dessa uppgifter på Internet är förmodligen låg, särskilt i jämförelse med de skadekostnader som kan sparas in. Däremot kommer sannolikt ett sådant förfarande att innebära att SMHI tappar en del av de intäkter man får idag genom att sälja väderinformation till lantbrukare, affärsidkare, medier och andra. Utifrån ett samhällsperspektiv uppväger inte det bortfallet de vinster som kan uppnås. Mot den bakgrunden bör samhället kostnadsfritt erbjuda relevant information om vädersituationen till medborgarna. Detta bör ges regeringen till känna.