Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att klimatmärkning av livsmedel bör införas.
Mycket av de livsmedel som säljs i Sveriges butiker har transporterats långa sträckor. Det är inte ovanligt att man kan hitta kött från Brasilien, fläsk från Danmark och lök från Nya Zeeland i våra butiker. Dessa transporter av våra livsmedel påverkar miljön kraftigt negativt och spär på växthusgasutsläppen. Många exotiska frukter transporteras runt halva jordklotet innan de till slut hamnar i svenska fruktskålar. Exempelvis passionsfrukten måste transporteras med flyg från Colombia, något som innebär att varje kilo passionsfrukt som transporteras till Sverige orsakar cirka sju kilo koldioxidutsläpp. Det ska jämföras med ett kilo svenska äpplen som orsakar 0,037 gram koldioxidutsläpp, enligt beräkningar på KTH.
Många konsumenter vill ha möjligheten att välja klimatvänlig mat. Dock måste man ha kontroll på att innehållet i matkorgen är säsongbetonad och består av oförädlade råvaror som produceras och köps lokalt. Klimatvänlig mat kan definieras på olika sätt och som klimatvänlig konsument ska man ha kontroll på att kvävegödsling undviks, att endast förnybar energi används vid växthusodling, att intensiv boskapsskötsel är förbjuden samt att boskapen slipper gå enbart inomhus. Som konsument är det i dagsläget näst intill omöjligt att veta hur innehållet i matkorgen påverkar miljön. För att göra detta möjligt krävs det införande av en miljömärkning.