Motion till riksdagen
2007/08:MJ321
av Lennart Sacrédeus (kd)

Utbredningen av mördarsnigeln


kd628

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en handlingsplan för att bekämpa utbredningen av spansk skogssnigel.

Motivering

Ett stort nöje för många svenskar är att odla en egen trädgårdstäppa. Emellertid är det inte längre bara ogräs och tidigare välkända skadedjur som ska hållas i schack, utan även den så kallade mördarsnigeln. Mördarsnigeln heter egentligen Spansk skogssnigel och kom till Sverige via importerade grönsaker på 1970-talet. Problemet är så omfattande att det inte längre bara drabbar privata odlingsintresserade, utan även kommersiella grönsaksodlare och lantbruk. Därför vill jag rikta uppmärksamheten på vad som kan göras medan tid ännu finns för att underlätta bekämpningen.

Denna snigel har visat sig nästan omöjlig att utrota, samtidigt som den ställer till stora skador i odlingarna. Mördarsnigelns vandring allt längre norrut i vårt land har nu fört den till Ångermanland längs Norrlandskusten och i det inre av Svealand till Rättvik och Mora i Dalarna. Ett annat betydande bekymmer är att förekomsten nu är så omfattande att mördarsnigeln har börjat sprida sig inom den kommersiella grönsaksodlingen med början i Skåne. Dessutom ger den sig på böndernas höbalar, vilket gör att kvaliteten försämras och höet kan orsaka problem i djurhållningen.

Otaliga berättelser från vårt eget land, Danmark och andra europeiska länder beskriver de omfattande olägenheter som den allt mer okontrollerade ökningen av mördarsniglar fört med sig. Den gångna sommaren har åtskilliga kunna vittna om en djupt oroande ökning av mördarsnigeln i Sverige. En följd av detta är att förtvivlande privata markägare fört in bekämpningsmedel från Danmark och Tyskland som inte är tillåtna att säljas i vårt land. Många privatpersoner i Sverige upplever att problemen med mördarsniglarna i år befunnits vara större än någonsin tidigare. En fritidsodlare jag talade med hade, tillsammans med sin make, dödat mer än 55.000 mördarsniglar i sin trädgård – fram till den 1 augusti i somras. En annan villaägare uppskattade att antalet mördarsniglar i år var tre gånger så stort som förra året och beskrev läget som att bekymren börjar bli oöverstigliga.

I Danmark har man funnit det befogat att sätta in experter och forskare som föresatt sig att utarbeta en handlingsplan före oktober månads utgång 2007 i syfte att hålla mördarsnigeln/Spansk skogssnigel på en nivå där markägare och andra berörda kan leva med den. Vicedirektor Jens Peter Simonse i danska Skov- och Naturstyrelsen uttalar, i Berlingske Tidene den 25 augusti i år, att mördarsnigeln har ”kommit för att stanna, vi kan inte utrota den”.

Expert- och forskarrådet i Danmark samlar en bred kompetens med företrädare för Miljöstyrelsen, Plantdirektoratet, Jordbruksvetenskapliga fakulteten, Kommunernas landsförening, Danskt lantbruk, Danmarks naturskyddsförening, Slotts- och egendomsstyrelsen, Agenda 21 samt föreningen Gröna guider.

Som målsättning anges att insamla allt vetande och erfarenheter om mördarsniglarna, under de danska förhållandena, med ambitionen att finna ut vad som är de mest effektiva och framgångsrika metoderna att hålla tillbaka dess snabba spridning. Webbplatsen www.stopsneglerne.org har samlat goda råd för att bekämpa mördarsniglarna i Danmark.

Bland de initiativ vi lagstiftare kan ta är att ställa krav på exempelvis plantskolor att göra sitt yttersta för att inte sprida skadedjur, vilket regeringen genom jordbruksministern framhållit i frågesvar i riksdagen. Ministern övervägde att ställa ytterligare krav på hanteringen av växtmaterial. Utöver det menar jag att vi måste ge bättre förutsättningar för innovationskraft och stärka forskningen inom området. Det handlar om att få fram kommersiellt gångbara lösningar på problemen med mördarsniglarna, utan att det behöver inverka negativt på vår miljö i övrigt.

Alla markägare, även kommunerna och staten, har ett obetingat ansvar att hålla efter mördarsniglarna på sina ägor och inte lämna gräs oslaget över sommaren med stora lägenheter för grannar vars tomter blir invaderade av sniglar.

För att inte tappa kontrollen över utvecklingen är det befogat att hävda att bekämpningen av mördarsniglar är även riksdagens, regeringens och myndigheternas ansvar. Vi folkvalda kan inte blunda för stora problem människor möter i sin vardag. De signaler som kommer från enskilda näringsidkare inom de gröna näringarna, att även de börjar få problem med mördarsnigeln, visar att frågan måste lyftas nationellt och politiskt i syfte att skapa förbättrade möjligheter för privatpersoner och lantbrukare att bekämpa Spansk skogssnigel/mördarsnigel.

I några stater på kontinenten inom EU, som Tyskland och Österrike, är problemen med mördarsnigeln ännu större än i Sverige. Det är inte en acceptabel utveckling. Inte minst mot den bakgrunden menar jag att det är angeläget att frågan lyfts upp på lämpligt sätt på nationell nivå; särskilt om det visar sig att årets extraordinära situation blir den normala eller kanske till och med fortsätter att förvärras under kommande år. Liksom Danmark bör Sverige nationellt utarbeta en handlingsplan.

Stockholm den 3 oktober 2007

Lennart Sacrédeus (kd)