Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att en samlad vision för avfallshanteringen i Sverige till år 2020 bör tas fram och underställas riksdagen för beslut.
På regeringens hemsida finns texten: ”Vår produktion och konsumtion leder till stora mängder avfall. En viktig del i kretsloppsarbetet är därför en ekologiskt god avfallshantering”. Det sägs vidare att kretsloppsarbetet behöver utvecklas, bland annat genom samordning av olika myndigheters insatser. I enlighet med förslag i proposition 2004/05:150 Svenska miljömål – ett gemensamt uppdrag” inrättades ett nytt delmål för avfall under målet God bebyggd miljö, vars inledning är formulerad: ”Den totala mängden genererat avfall skall inte öka och den resurs som avfall utgör skall tas till vara i så hög grad som möjligt samtidigt som påverkan på och risker för hälsa och miljö minimeras.” Av Miljömålsrådets uppföljning (de facto 2007) av de svenska miljökvalitetsmålen framgår att den totala mängden avfall trendmässigt har stigit under perioden 1995–2005.
Vi måste vända på avfallspyramiden. Den pyramid som nu finns innebär en liten insats för minimering och stor insats för förbränning. En ordentlig satsning på minimering samt biologisk hantering måste till. Ett problem med avfallshanteringen är återanvändningen av restprodukter. Här måste företag och myndigheter i dialog med allmänhet och konsumenter utveckla regelverk, standarder och förhållningssätt som möjliggör en högre grad av återanvändning av restprodukter. Men framför allt behövs en helhetssyn, grundad på en livscykelanalys vid framtagande av nya produkter. Hur kan vi minimera uppkomsten av avfall och åstadkomma maximal återanvändning av olika slags restprodukter? Ett bättre samordnat agerande från samhällets sida är nödvändigt. Det måste bli slut på olika frimärkslösningar.
I detta arbete bör alla delar av samhällslivet involveras: producenter, konsumenter, frivilligorganisationer, bostadsföretag, jord- och skogsbruket, stadsplanerare, myndigheter m.fl. Ett särskilt fokus bör läggas på hur styrmedel och stöd bättre kan utvecklas gällande enskilda och företag för att minska avfallsmängderna.
Mot bakgrund av ovanstående föreslås att regeringen låter utarbeta en samlad vision för avfallshanteringen i Sverige 2020 som ska underställas riksdagen för beslut. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.