Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ta en fram en strategi och ta initiativ till åtgärder för att sanera fartygsvrak i Skagerrak.
Det blir alltmer uppenbart att fartygsvrak längs Bohuskusten är ett överhängande, närmast akut, miljöhot. Det främsta hotet utgörs av oljeutsläpp, men det finns även ammunition, senapsgas och andra kemikalier.
Vattenvårdsenheten vid länsstyrelsen i Västra Götaland arbetar för närvarande med en undersökning av ett tjugotal vrak som bedöms kunna vara en miljörisk. Detta material kommer troligen att vara färdigt nu i början av oktober 2007.
Ett av de mest akuta hoten torde vara vraket av S/S Skytteren, som ligger på botten utanför Lysekil. Fartyget sänktes under andra världskriget och beräknas ha ca 6 000 kubikmeter olja ombord. Enligt gjorda iakttagelser läcker vraket redan upp mot 1 000 liter olja per dygn. Om vraket skulle brytas isär skulle resultatet vara en oljekatastrof längs hela Bohuskusten.
Staten har ett centralt ansvar för att dessa miljöhot undanröjs, och en strategi måste skyndsamt tas fram. Strategin som bör bl.a. innehålla:
Åtgärder för akuta saneringsåtgärder.
Klarläggande av vilken myndighet som ska ansvara för alla vrak som utgör någon form av miljörisk, även om de primärt inte påverkar sjöfarten.
En utökning av Kustbevakningens roll från dagens ansvar för sanering av olja och kemikalier som kommer upp till ytan till att omfatta även förebyggande saneringsarbeten.
Hur förorenade fartygsvrak kan jämställas med åtgärder för förorenad mark.