Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ett återvinningssystem för uttjänta mobiltelefoner införs.
Enligt riksdagens utredningstjänst (RUT) återvinns endast 8,3 % av alla mobiltelefoner som kasseras under ett år i Sverige.
I tabellen nedan redovisas den s.k. återvinningsgraden och andelen insamlat material som gick till materialåtervinning år 2006. Återvinningsgraden kan definieras som relationen av det som satts på marknaden mot vad som återvunnits under året. Komponenterna och materialet kategoriseras i material- respektive energiåtervinning samt annan bortskaffning.
Källa: El-Kretsen AB.
Ett sätt att få in och återvinna betydligt fler mobiltelefoner är att införa ett pantsystem för mobiltelefoner. Vid köp av en ny telefon betalas en pant som återfås då den återlämnas. Ett annat sätt att öka insamlingsgraden är att någon/några ideella organisationer får organisera och sköta insamlingen och tillgodogöra sig intäkterna från återvinningen. Oavsett hur insamlingen sköts är det viktigt och nödvändigt att återvinningen sker på ett miljömässigt riktigt sätt.
Storbritannien har kommit en bit på väg då det gäller insamling av gamla mobiltelefoner. Allmänheten har möjlighet att lämna in eller sända sina kasserade mobiltelefoner till lokala organisationer med olika återvinningssystem, t.ex. välgörenhetsorganisationer, andra ideella organisationer och återvinningsföretag samt till återförsäljare av mobiltelefoner.
Det finns inget allmänt pantsystem för mobiltelefoner i Storbritannien. Vissa organisationer som tar emot kasserade mobiler kan dock välja att betala någon ersättning till lämnaren.
Kasserade mobiltelefoner omfattas av förordningen (2005:209) om producentansvar för elektriska och elektroniska produkter. Förordningen baseras på ”Europaparlamentet och rådets direktiv 2002/96/EG av den 27 januari 2003 om avfall som utgörs av eller innehåller elektriska eller elektroniska produkter (WEEE)”. Reglerna i förordningen innebär att producenterna har fysiskt och ekonomiskt ansvar för att samla in och omhänderta det avfall deras produkter ger upphov till.
De flesta svenska producenter har valt att ansluta sig till El-Kretsen AB för att uppfylla sitt producentansvar. El-Kretsen är näringslivets servicebolag för insamling och återvinning av elektriska och elektroniska produkter. El-Kretsen ägs av 21 branschorganisationer. Verksamheten finansieras genom avgifter från producenterna. Cirka 900 anknutna kundföretag svarar för 90–95 procent av den totala försäljningen i Sverige.
Insamling av mobiltelefoner sker genom inlämning på landets återvinningscentraler, varifrån de sedan transporteras vidare till återvinnare. Även om en återförsäljare tar emot avfall lämnas det enligt uppgift från El-Kretsen till en återvinningscentral.
Mobiltelefoner innehåller metaller såsom guld, silver och palladium. Ur ett ton mobiltelefoner återvinns 1 kg silver, 300 gr guld och 100 gr palladium.
Enligt uppgift från Boliden AB ligger metallvärdet på 3,50 kronor per kasserad mobiltelefon. Det skulle betyda att det totala metallvärdet av återvunna mobiler år 2006 var drygt 1 miljon kronor (290 000 telefoner x 3,50 kr). Det totala metallvärdet i samtliga kasserade mobiltelefoner bör därför vara ca 3,5 miljoner x 3,50 kr, dvs. omkring 12 miljoner kronor (med reservation för varierande metallpriser och dollarkurs).
Enligt uppgift från Boliden AB överstiger metallvärdet kostnaden för själva återvinningen. Några exakta siffror vill inte Boliden uppge. Förutom att återvinningen är lönsam sparar återvinning naturresurser.