Motion till riksdagen
2007/08:MJ304
av Tobias Krantz (fp)

Flexiblare strandskyddsregler


fp1281

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om flexiblare strandskyddsregler.

Motivering

Sverige är ett land med många nyanser. Landskapet skiljer sig åt mellan de olika länen och bebyggelsens täthet varierar mycket mellan storstad och landsbygd. Den variationsrikedom som vårt land kan uppvisa ger oss unika förutsättningar och möjligheter. Men om varje del av landet ska kunna dra nytta av sina fördelar är det nödvändigt att det ges utrymme för lokal anpassning och beslutsfattande nära människorna.

Ett exempel på hur rigida nationella bestämmelser idag lägger hinder i vägen för expansion och utvecklingskraft är strandskyddsreglerna. I vissa delar av landet är det viktigt och riktigt att bibehålla strandskyddet för att alla medborgare ska kunna ta del av närheten till vatten och stränder. Men på många håll i landet ser situationen annorlunda ut; den strandnära byggnationen är, för att uttrycka det försiktigt, ytterst begränsad.

I många sammanhang värnas det kommunala självstyret. Det är beklagligt att så inte sker vad gäller byggnation vid sjöar och strandnära lägen. Det vore rimligt att varje kommun, utifrån de lokala förutsättningar som råder, själv kunde fatta beslut om boende nära vattenområden. För många mindre orter är detta mycket angeläget. Det handlar om att skapa en levande landsbygd men det handlar även om att kunna erbjuda attraktiva tomter nära vatten och natur.

Subsidiaritetsprincipen innebär att beslut ska fattas så nära medborgarna som möjligt. Det är tydligt att just beslut om strandskydd idag ligger på en nivå alltför långt från kommuninvånarna. Inte minst för de små kommunernas expansionsmöjligheter är en snabb reform på området därför ytterst angelägen.

Det är naturligtvis viktigt att miljö- och naturintressen beaktas innan beslut fattas om eventuell byggnation i känsliga strandnära områden. I sådana fall bör de statliga myndigheter som idag fattar beslut fungera som remissinstanser. Om det finns särskilda miljöskäl bör exempelvis länsstyrelsen få yttra sig innan beslut tas.

Stockholm den 3 oktober 2007

Tobias Krantz (fp)