Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om Fröken Alg.
Sommaren 2005 publicerade massmedierna satellitbilder som visade på algblomningar som täckte i stort sett hela Östersjön. Det skrämde bort många turister från Öland, vilket gjorde att Ölands turistnäring led svåra ekonomiska förluster, mellan 150 och 200 mnkr. Året därpå, 2006, tillsattes därför ett projekt som avsåg att dagligen realtidsövervaka stränderna. Projektet sponsrades bland annat av regeringen. Högskolan i Kalmar rekryterade tjugofem volontärer eller ”algspanare” som varje morgon kontrollerade fjorton stränder runtom Öland. Om stränderna hade drabbats skulle högskolans forskare genast kunna konstatera i vilken omfattning och i fall det utgjorde någon fara för badande.
Tanken var att algprojektet skulle fortsätta även sommaren 2007, men det blev inte riktigt som man tänkt sig. Svenska Dagbladet rapporterar den 30 maj 2007 att ”det populära algövervakningssystemet Fröken Alg inte kommer att få någon fortsättning”. Projektet fortsatte dock över sommaren, men i mycket begränsad omfattning.
Dagen efter uppmanar Ölands turistchef Gustaf Öholm i ett pressmeddelande makthavarna i länet att besinna sig och rädda Fröken Alg. Han säger: ”Algblomningen är inget Ölandsproblem utan en Östersjöfråga och det pågår forskning på bred front för att få mer kunskap. Algblomningen slår hårt på turistnäringen på Öland, som är ett av Sveriges största turistmål med sina tre miljoner besökare årligen.”
Det är nödvändigt att regeringen ser över möjligheterna att ge projekt såsom Fröken Alg fortsatt stöd så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete. Algblomningen är mer än en irriterande företeelse vid badplatserna. Den riskerar att resultera i stora förluster för turistindustrin och det leder i förlängningen till färre arbeten inom det området.