Motion till riksdagen
2007/08:MJ283
av Carina Hägg (s)

Fiskvårdsinsatser i Lagan


s43008

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en åtgärdsplan för Lagan för att trygga bl.a. ålens fortbestånd.

Motivering

Ålbeståndet har minskat kraftigt i hela Sverige liksom i övriga Europa. Det gäller också i Lagan. Vi har ett ansvar för att sätta in åtgärder på alla politiska nivåer för att säkerställa ålens fortsatta existens.

Minskat insteg av ålyngel vid Europas kuster har angivits som en av de främsta orsakerna till ålens borttynande. Miljöpåverkan och överfiske är andra orsaker. Priset på ålyngel är en tung kostnad för de fiskevårdsföreningar som säkerställer förekomst av ål genom utsättning. Staten har ett ansvar för att ålutsättningen kan fortgå. Det är inte acceptabelt att bolag får köpa sig fria från att ålarna ska kunna ta sig förbi kraftverken.

Lagan är södra Sveriges största vattendrag. Det krävs insatser för att ålen ska ha en framtid i Lagan. Ett hinder för ålvandringen upp genom Lagan är krafverksturbinerna. De tidigare vandringslederna i Lagans vattensystem bör återskapas genom till exempel trappor. Dagens barriärer i vattensystemet måste undanröjas för att vi ska kunna behålla ålen men även för att utveckla det småskaliga fisket med fiskarter som öring i Lagan.

EU-kommissionen har uppmärksammat den allvarliga situationen och kommit fram till en åtgärdsplan som innebär att varje medlemsland måste ha en nationell plan som konkretiserar de åtgärder som de ålagts att vidta för att rädda ålen. Det handlar bland annat om att 40 % ål måste överleva från inlandsvatten till havet samt till sina lekplatser.

Fiskeriverket har dessutom infört ett förbud från den 1 maj 2007 för ålfiske med möjlighet till undantag för de fiskare som har en betydande del av sin inkomst från ålfiske. Dessa insatser är glädjande.

Dessa intentioner är glädjande men knappast fullständiga. Det krävs mer konkreta åtgärder för att säkerställa ålens fortlevnad.

I direktiven från kommissionen står det till exempel bara att nationella regeringar kan göra åtgärdsplaner för specifika vattensystem. Sverige måste våga ligga i framkant och göra ordentliga åtgärdsplaner för de vatten där ålen finns. En av de viktigaste åtgärderna är att ålens vandringsvägar återställs.

För att rädda ålen krävs samverkan mellan kommuner, län, myndigheter och näringsliv utmed Lagans vattensystem. Det är nödvändigt att regeringen tar initiativ till en åtgärdsplan där Ålden i Lagan ingår.

Stockholm den 1 oktober 2007

Carina Hägg (s)