Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att utveckla vattenbruket i Sverige.
Fisk, inte minst odlad fisk, är utomordentligt nyttig och hälsobefrämjande mat, där särskilt ett regelbundet intag av fet fisk bland annat kan bidra till att minska risken för tidig död i hjärt- och kärlsjukdomar med upp till 35 procent enligt en nyligen genomförd, internationell undersökning.
75 procent av världens naturliga fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överutnyttjade idag. Fisket av naturbestånd kan generellt inte öka, och detta gäller även för många bestånd i svenska vatten. Enda chansen att klara det ökande behovet av fisk som god och nyttig föda är genom odling.
Vattenbruksproduktionen (odlingen av fisk och skaldjur) har enligt FAO nu passerat fångsten av vildfisk i världen. I Sverige är konsumtionen av odlad fisk stor, men eftersom den svenska vattenbruksproduktionen är mycket låg, såväl internationellt som i ett europeiskt perspektiv, innebär det starkt ökad import av vattenbruksprodukter. Enligt uppgift är Sverige det enda landet inom EU som saknar en plan för utvecklingen av vattenbruket.
Den svenska vattenbruksnäringen är liten, resurssvag och strukturellt omodern. Enligt uppgifter från Sveriges Lantbruksuniversitet är en ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbar produktion av minst 70 000–100 000 ton möjlig att uppnå i Sverige under den närmaste 10-årsperioden, en utveckling som skulle skapa affärsmöjligheter och hundratals arbetstillfällen på den svenska landsbygden.
Ett viktigt första steg är att ta fasta på de förslag och satsningar som presenterades i Vattenbruksutredningen (Ds 2000:42). Fiskeriverket, Naturvårdsverket, Jordbruksverket och Livsmedelsverket bör få i uppdrag att redovisa hur de kan bidra till att förverkliga målet om en ökning av vattenbruket i Sverige.