Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av nya former för skyddsjakt på säl.
De fortsatt kraftigt ökande sälbestånden, sälarnas fredning och nuvarande former för skyddsjakt har gjort att skadorna på fiskeredskap och fiskefångster ökat dramatiskt. Skadorna är nu så omfattande att det småskaliga yrkesfisket – liksom husbehovsfisket, är på väg att utraderas och en hel livsstil försvinner.
Behovet av skyddsjakt är utomordentligt stort. Idag finns mellan 30 000 och 40 000 gråsälar i Östersjön och Bottenviken. Nuvarande regler för skyddsjakten gör att den är mycket svår att bedriva med önskvärt resultat. Därför behövs förändringar. Vi anser att jakt från båt måste tillåtas. Idag är det tillåtet i Sverige att jaga allt vilt, utom säl, från båt. I våra grannländer är det däremot tillåtet. Motivet till de svenska reglerna är enligt Naturvårdsverket att det är svårt att skjuta från båt. Enligt vår mening är det upp till jägaren att ha det omdömet att inte skjuta vid sjögång. Och som tidigare nämnts är det helt okej att skjuta älg, rådjur, räv m.m. från samma båt.
Det bör också övervägas om inte dagens sälskyddsområden har spelat ut sin roll. Dessa bildades tillsammans med ett stort antal fågelskyddsområden när sälen var som mest hotad. Dessa områden var ofta samma platser som tidigare användes för att jaga säl. Med dagens jaktförbud på dessa platser är det mycket svårt att fylla tilldelningarna för skyddsjakt. Detta gäller särskilt år med dålig istillgång.
Sälskadornas fortsatta ökning har nu medfört att ett antal fiskare har gett upp kampen mot sälen och slutat med yrkesfiske. De medel som i år är avsatta för förebyggande åtgärder och sälens skadeverkningar, cirka 21 miljoner kronor, motsvarar cirka en tredjedel av skadornas omfattning. Den beskrivna utvecklingen är mycket olycklig och den leder i förlängningen till att det inte kommer att finnas några fiskare kvar om denna utveckling av sälstammarna får fortsätta.