Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om betydelsen av det kustnära fisket i Haparanda skärgård.
Det kustnära fisket i Haparanda skärgård är unikt så till vida att allt fiskevatten är enskilt ägt antingen via bysamfälligheter eller enskilda fastighetsägare. Även om fisket i denna skärgård, som runt hela Sverige, har minskat så är fisket fortfarande viktigt för såväl lokala företag och arbetstillfällen som för uppdraget att leverera god fisk med hög kvalitet till de svenska köksborden.
Dessutom är det nära kustfisket oerhört viktigt för en naturligt levande kustmiljö som är avgörande för att också kunna utveckla skärgårdsturismen och nya jobb. Under många år har de aktiva kustfiskarna upplevt en negativ debatt om kustfisket och beslut som innebär en konfiskering av deras enskilda egendom samtidigt som myndigheter och samhället i övrigt har bejakat turismutveckling och turistfiske.
Det finns en oro för att det kustnära fisket återigen skall drabbas av ytterligare begränsningar som kommer att leda till avveckling av det kustnära fisket. En anledning är att en arbetsgrupp med den finska regeringens uppdrag vill lägga ytterligare tidsbegränsningar för användandet av fasta redskap vilket framför allt slår mot de svenska kustfiskarna i Haparanda skärgård. Därför är det viktigt att regeringen agerar för att säkra ett fortsatt kustnära fiske i Haparanda skärgård.
En särskild utredningsman har tagit fram ett underlag inför förhandlingarna om fiskestadgan i den nya gränsälvsöverenskommelsen med Finland. Arbetet är gjort på Jordbruksdepartementets uppdrag. I rapporten konstateras att frågan om laxens framtid är mycket större än de åtgärder som kan vidtas inom Torneälvens fiskeområde. För att långsiktigt stärka vildlaxstammen så att fler laxar får möjlighet att komma hem för att leka i älven krävs insatser som omfattar hela Östersjön.