Motion till riksdagen
2007/08:MJ245
av Tomas Tobé (m)

Miljösanktionsavgift


m1236

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över hur miljösanktionsavgifter kan förändras för att mer se till företagets storlek och den miljöskada som företaget åsamkat.

Motivering

Ett nytt system för miljösanktionsavgifter introducerades i samband med att Miljöbalkens bestämmelser infördes. Det är en avgift som närmast kan liknas vid böter vars storlek är fastställd i förordningen om miljösanktionsavgifter (1998:950) och varierar mellan 1 000 och 100 000 kronor. Oavsett om överträdelsen begåtts med uppsåt eller av oaktsamhet ska miljösanktionsavgiften betalas. Det krävs inte heller att miljön har tagit skada eller att näringsidkaren haft någon ekonomisk fördel av att bryta mot bestämmelsen.

Förvisso är det tveklöst så att en reglering och en tillsyn gällande miljöbrott är en nödvändighet och att överträdelse naturligtvis ska beivras. Det som däremot bör begrundas är snarare hur proportionerlig avgiften är och hur hårt den drabbar framförallt småföretagare. I artikel 15 i WEEE-direktivet står det att påföljderna ska vara ”effektiva, proportionella och avskräckande”. Men i de senaste fallen där Naturvårdsverket beslutat om miljösanktionsavgifter gällande framförallt elektronikföretag känns påföljden varken proportionerlig eller rimlig. Det kan röra sig om relativt små överträdelser som till exempel att ett företag inte lämnat in sin miljörapport i tid och därför blir ålagt att betala tusentals kronor i böter. Böterna fastställs efter omsättning och inte vinsten, vilket innebär att ett företag som omsätter över 100 000 kronor således kan få en straffavgift på 120 000 kronor. Eftersom beloppet måste betalas in innan det går att överklaga till Naturvårdsverket, hotar denna summa många gånger att försätta företaget i en svår ekonomisk situation.

Miljösanktionsavgiften borde ta mer hänsyn till företagens storlek samt graden av miljöskada företaget åsamkat. Det är inte rimligt att ett företag som inte lämnar in den årliga miljörapporten i tid bestraffas, utan hänsyn till företagets möjlighet att betala de böter som åläggs det.

Stockholm den 27 september 2007

Tomas Tobé (m)