Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förstärka regelverket gällande reklam riktad mot barn och ta initiativ till internationellt samarbete inom detta område med hänvisning till regler om folkhälsa.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vikten av tydlig och lättförstådd kundinformation för att stärka konsumentens möjlighet att prioritera näringsriktiga, hållbara och nyttiga livsmedel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ändrade regler för ingrediensmärkning så att även sockerhalt alltid tydligt framgår i livsmedelsprodukter.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om innehållsdeklarationer av godis.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om så tydliga innehållsdeklarationer att konsumenten kan välja bort ämnen som kan orsaka överkänslighet och allergi.
1 Yrkande 1 hänvisat till CU.
Barn ska skyddas mot kommersiell exploatering i alla miljöer. Reklam som riktar sig till barn är redan begränsad i Sverige, men regelverket är föråldrat. Barns matvanor påverkas i hög grad av aggressiv marknadsföring av snabbmat, godis, läsk och andra livsmedel med höga fett- och sockerhalter. Tre vanliga sockerfällor är juice, frukostflingor och bröd. Ofta har förpackningarna figurer och färgsättning som riktar sig till barn.
Miljöpartiet anser att förpackade livsmedel och godis ska förses med innehållsdeklarationer som tydligt visar innehåll av till exempel socker och fett per 100 gram. Lösviktsgodis bör ha en tydlig innehållsdeklaration som i butiken finns lättillgänglig för konsumenter. Idag måste man specifikt fråga efter sådan. Vi anser att den ska synas.
Vid överkänslighet eller allergi kan det vara livsavgörande med tydlig märkning för att kunna välja bort produkter. Konsumenten ska inte av misstag få i sig nötter, mjölkprodukter, vete, majs eller annat man är känslig för. Det är lika viktigt för konsumenter att kunna välja utifrån ett allmänt hälsoperspektiv i förebyggande syfte som det är att kunna göra de mer akut avgörande valen som en överkänslig eller allergisk person måste göra.
När riksdagen våren 2007 behandlade Miljöpartiets motionsyrkande om att förstärka regelverket och ta initiativ till internationellt samarbete behandlades förslaget i miljö- och jordbruksutskottet.
I riksdagen hanteras livsmedelsfrågor ihop med producentperspektivet. Det är märkligt att folkhälsoperspektiv och konsumentintressen ska skötas av jordbruksministern när det gäller livsmedel. Det är dags att se över den ordningen så att livsmedelsfrågors hälso- och konsumentperspektiv kan hanteras fristående från producentintressen, vilket kommer att föreslås i en separat motion.
Riksdagen avslog samtliga motioner från förra året om livsmedelssäkerhet och hänvisade till de EU-regler som finns på området och till att arbete pågår inom EU med att se över reglerna. Men när det gäller barnreklam borde riksdagen hänvisa till EU-reglerna om folkhälsa.
I behandlingen av förra årets motion skrev utskottsmajoriteten i betänkandet:
Området är i stort sett totalharmoniserat inom EU vilket innebär att ingen medlemsstat kan ha vare sig strängare eller mer liberala bestämmelser. Tidigare var de flesta EG-rättsakterna i form av direktiv som skulle införlivas i varje medlemsstats nationella lagstiftning. Under senare år har man dock gått över till att alltmer använda förordningar som gäller direkt i varje medlemsstat. Några parallella nationella bestämmelser är inte tillåtna och därför har en fullständig översyn av det svenska regelverket varit nödvändig.
Konsumentföreningen i Stockholm gör med jämna mellanrum undersökningar om reklam till barn. Att föräldrar vill ha bättre lagstiftning visades tydligt i den undersökning den presenterade sommaren 2007.
Nuvarande regler är omoderna och täcker inte in nya former av reklam. Begreppet marknadsföring måste tolkas brett och inkludera exempelvis butiksexponering, produktplacering, Internet och andra gränsöverskridande medier som satellit-tv och mobiltelefoni. Miljöpartiet vill stärka barnreklamförbudet i Sverige samt ta initiativ till ett internationellt samarbete för att stoppa reklam till barn i gränsöverskridande medier.
Det finns ett politiskt ansvar – hälsomässigt tveksamma och onödiga produkter ska inte marknadsföras till barn. Ett exempel är sugröret Sippah som innehåller sukralos, ett sötningsmedel som är gjort av socker men där klor stoppats in, vilket gör ämnet svårnedbrytbart i naturen. När sucralos godkändes av myndigheterna testades det inte från miljösynpunkt, vilket är helt absurt. Det marknadsförs till barn trots att vi inte vet vilka långsiktiga miljö- och hälsokonsekvenser det ger.
Precis som när det gäller transfett behövs det lagstiftning så att producenterna får spelregler att hålla sig inom. Det ska vara enkelt för oss konsumenter att välja bra och hälsosamma produkter.
Barn har rätt till bra mat. Skärp lagstiftningen, skydda barnen!