Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om dumpade skeppsvrak och annan miljöstörande verksamhet.
Vi är många som gläds åt Sveriges vackra skärgård. Därför är det viktigt att vi det finns ett tydligt regelverk som skyddar miljön. Ett tilltagande problem är skeppsvrak som dumpas och förstör naturen. Ett annat är att det fortfarande kommer in stora mängder sopor och skräp från andra länder.
Bakgrunden till motionen är de besvär som många skärgårdskommuner både på väst och östkusten har av dumpade skeppsvrak sedan många år och andra miljöfarliga sopor. Kommunerna får här ett tungt ansvar för att sanera kusterna från vrak och annat skräp.
Lagstiftningen kring skeppsvrak är otydlig och otillräcklig i dag. För det första saknas lagstiftning som ålägger någon myndighet att transportera bort dumpade skepp om deras ägare inte kan påträffas. Det finns regler som gör det möjligt att snabbt röja bort hinder (t.ex. dumpade vrak) för sjöfarten eller yrkesfisket, men inga regler som gör att man lika snabbt kan få bort motsvarande hinder för fastighetsägare att utnyttja sin fastighet (vattenområde i det här fallet).
För det andra innebär dagens regler att fartygsägaren kan skjuta över ansvaret och kostnaderna för att röja undan vraket på kommunen eller annan fastighetsägare. Detta eftersom många ägare saknar ekonomiska medel, och på så vis undgår det ekonomiska ansvaret. Detta är helt otillfredsställande, och borde ändras. Det är enligt vår mening en statlig angelägenhet, att se till att ombesörja sanering och bortforsling av vrak och annan miljöstörande skräp, och även olja och andra kemiska preparat, om inte rättmättig ägare kan påträffas eller lagföras.
Vi efterlyser därför insatser från statens sida för att komma till rätta med problemen enligt ovan.