Motion till riksdagen
2007/08:MJ223
av Helena Leander och Karla López (mp)

Import av djurplågeri


mp506

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbud mot tvångsmatning av ankor och gäss inom EU.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förbud mot kastrering av obedövade tuppar inom EU.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda möjligheterna att förbjuda försäljning i Sverige av animaliska produkter som inte uppfyller svensk djurskyddslagstiftning.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om djurskyddsmärkning.

Motivering

Oavsett vad man tycker om människans rätt att utnyttja djur finns det många former av djurutnyttjande som knappast skulle vara så utbredda som idag om människor kände till den grymma verkligheten bakom det de konsumerar. Två av de mer grymma exemplen är foie gras och kapun.

Foie gras betyder ordagrant ”fet lever” och kommer från ankor eller gäss som tvångs­matats för att uppnå en förstorad och förfettad lever. Under gödningsperioden på två till tre veckor tvångsmatas djuren två till tre gånger om dagen med stora mängder energirik mat (främst majs), vilket får deras levrar att svälla upp till 6–10 gånger den normala storleken. Förutom att man kan anta att den förstorade levern i sig är plågsam för fåglarna kan djuren drabbas av svårigheter att andas, stå normalt och röra sig obehindrat.

Tekniken för tvångsmatningen varierar – bland annat förekommer pumpar, stavar och rör som körs ned i matstrupen. Beroende på metod tar matningen från ett par sekunder upp till en minut, och på den korta tiden får djuret i sig lika mycket som det skulle ha satt i sig självmant efter ett dygns svält. För att fåglarna inte ska kunna springa iväg från tvångsmatningen hålls de på ett ytterst begränsat utrymme, i ankornas fall oftast en och en i en bur som är så liten att fågeln varken kan vända på sig eller sträcka ut vingarna och där huvudet sticker ut genom en öppning i burens ovansida. Dödligheten för tvångsmatade fåglar är 10–20 gånger högre än normalt, och om inte djuren slaktats efter ett par veckor skulle de med största säkerhet ha mött en förtida död ändå.

Trots att EG-kommissionens fristående vetenskapliga kommitté för djurhälsa och djurskydd anser att denna tvångsmatning är skadlig för djurens välfärd förekommer den fortfarande i Frankrike, Belgien och Spanien. I Sverige är tvångsmatning av ankor och gäss förbjuden, men däremot säljs foie gras utan restriktioner. Det finns dock exempel från Kalifornien och vissa amerikanska städer där försäljning av foie gras är förbjuden av etiska skäl.

Kapun är ett annat exempel på kött som är tillåtet att sälja men inte producera i Sverige. Kapun är en tupp som kastrerats, normalt vid sex till tjugo veckors ålder, för att köttet ska blir fetare och mörare. Kastreringen går till så att djuret spänns fast, varefter man gör ett snitt mellan de nedersta revbenen för att kunna plocka ut testiklarna. Är man skicklig kan man plocka ut båda testiklarna från samma håll – annars får man göra ett nytt snitt på andra sidan. Detta sker helt utan bedövning! Detta obedövade bukingrepp är förbjudet av djurskyddsskäl i Sverige och en del andra länder, men förekommer i främst Frankrike, Österrike och Italien.

Givetvis bör Sverige agera i EU och andra internationella forum för att förbjuda tvångsmatning, ingrepp utan bedövning och andra former av djurplågeri. Det är dock inte rimligt att Sverige ska tillåta import av produkter från djur som utsatts för grymheter vi inte tillåter här. Kalifornien med flera har redan visat att det går att förbjuda vissa djurprodukter av etiska skäl. I Sverige skulle liknande försäljningsförbud riskera att komma i konflikt med EU:s regler för den inre marknaden, men den saken har inte undersökts närmare. Samtidigt som Sverige arbetar internationellt för att få stopp på grymheterna borde därför möjligheten att förbjuda försäljning av foie gras och kapun undersökas. Går inte detta borde dessa och i förekommande fall andra produkter åtminstone kunna märkas med att produkten inte uppfyller svenska djurskyddskrav.

Stockholm den 28 september 2007

Helena Leander (mp)

Karla López (mp)