Motion till riksdagen
2007/08:MJ216
av Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Kastrering av smågrisar


m1079

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en handlingsplan för att göra kastreringen av smågrisar överflödig inom exempelvis fem år.

Motivering

I dag kastreras i stort sett alla hangrisar som föds upp inom livsmedelsproduktionen i Sverige. Anledningen är att man vill undvika att grisköttet får den s.k. galtlukten som gör köttet mindre attraktivt hos konsumenterna. Om grisarna är yngre än sju dagar får kastrering ske utan bedövning och ingreppet får då utföras av outbildade personer. Grisar och renar är de enda djur i Sverige som får kastreras utan bedövning och utan att veterinär anlitas.

2002 tog Stortinget i Norge beslut om att rutinmässig kastrering av smågrisar ska upphöra innan den 31 december 2008. Till dess ska all kastrering av grisar utföras av veterinär och under bedövning. Beslutet fattades mot bakgrund av att kastreringen är mycket plågsam för grisarna. Den utvärdering Fagsenteret for køtt i Oslo gjort visade att två tredjedelar av veterinärerna ansåg att det nya sättet att kastrera innebär ökad välfärd för grisarna, medan bara en femtedel av grisfarmarna ansåg det.

Huvudparagrafen i den svenska djurskyddslagen säger att ”djur skall behandlas väl och skyddas mot onödigt lidande och sjukdom.” Det är enligt min mening angeläget att Sverige skyndar på utvecklingen från att man på griskultingar ska få skära upp pung, dra ut testiklar och klippa av sädesledare på djur helt utan bedövning. Norge har som redan nämnts förbjudit den hanteringen.

Djurskyddsmyndigheten presenterade den 18 oktober 2006 en rapport om kastreringen av smågrisar. I rapporten slog myndigheten fast att kastreringen av obedövade smågrisar är ett mångfasetterat problem, främst för att ingreppet är plågsamt för smågrisarna. Rapporten landar i att det i dag inte finns någon klar handlingsväg för hur kastrering utan bedövning ska göras överflödig, men att det ändå finns två huvudvägar som man bör slå in på. Den ena handlar om könssortering av sperma och den andra tidig immunokastrering (vaccinering som styr hormonproduktionen och könsmognaden). Bland rapportens slutsatser märks också förslag om att möjligheter bör öppnas för att smågrisar ska bedövas under kastrering, fram tills att man funnit en slutlig lösning på problemet.

Jag anser att Sverige bör överväga att slå in på samma väg som Norge har gjort. Det är viktigt att de slutsatser som redovisas i rapporten ges hög prioritet. Enligt min mening bör det övervägas om inte en handlingsplan bör tas fram som siktar in sig på att kastreringen av smågrisar ska vara överflödig inom fem år.

Stockholm den 27 september 2007

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)