Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av underlag för att skapa klarhet kring ägaransvar och obligatorisk märkning av katter.
Under sommarmånaderna fylls platserna hos de ideella djurskyddsorganisationer som sysslar med omplacering av katter. Antalet förvildade katter tycks också öka i vårt samhälle. Bakom varje hemlös katt finns i princip ett djurskyddsbrott. Enligt lagstiftningen om tillsyn över hundar och katter är varje kattägare skyldig att utöva tillsyn i erforderlig omfattning.
Kattens status är generellt sett mycket låg i vårt samhälle. Det finns inga krav på obligatorisk identitetsmärkning av katter, och inte alltför sällan kan man se annonser om att katter bortskänkes.
Det är svårt att få fram någon exakt uppgift om antalet hemlösa katter i Sverige. Det har gjorts uppskattningar av antalet hemlösa katter i Stockholm. Dessa uppskattningar är emellertid mycket osäkra. Enligt olika uppgifter rör det sig om mellan 20 000 och 30 000 hemlösa katter i Stockholm.
I proposition 2006/07:126 Tillsyn över hundar och katter föreslås en ny lag som ska ersätta lagen om tillsyn över hund och katt (1943:459). Utredningen som den nya lagen bygger på har inte behandlat frågan om övergivna eller förvildade katter. Flera remissinstanser har beklagat att problemet med katter inte har uppmärksammats i utredningen. Regeringen väljer i dagsläget att inte lägga fram några förslag om att införa bestämmelser om registrering av katter.
Enligt vår mening är det angeläget att kattens status stärks i samhället. Förutom att de hemlösa katterna är ett djurskyddsproblem innebär hanteringen också ett stort slöseri med kompetens och tid. De personella och ekonomiska resurser som myndigheter och ideellt arbetande lägger ner på att omplacera, besvara frågor och utreda är begränsade och borde kunna användas på ett bättre och mer effektivt sätt.
För att komma tillrätta med många av dessa problem föreslår vi att man skyndsamt utreder den lagstiftning som rör katter och vad man kan göra för att höja kattens status. Utredningen ska särskilt se över ägaransvaret och obligatorisk märkning av katter. Frågan om vem som ska ha hand om ett eventuellt register bör naturligtvis också belysas. Vi vet att Djurskyddet Sverige kan medverka för att få till stånd den databas som behövs för att hantera registreringen av katter.