Motion till riksdagen
2007/08:MJ210
av Marietta de Pourbaix-Lundin och Göran Lindblad (m)

Jakt på varg


m1048

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ändra 28 § jaktförordningen så att varg inte omfattas av denna paragraf.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om vargen som turistattraktion.

Motivering

Vi svenskar verkar vara lätt kluvna i vår inställning till djuren. Vi reagerar starkt på olika reportage om djurplågeri i olika former när det gäller kor, grisar och hästar. Vi engagerar oss starkt för regnskogens bevarande liksom för natur med en unik flora och fauna. Vi upprörs över oljetransporter i känsliga vatten, som till exempel vid Galapagosöarna där många sällsynta djurarter hotas. Vi tar starkt avstånd från tjuvjakt på elefant, noshörning, flodhäst och lejon i avsatta reservat i Afrika. Vi berörs på djupet av ihjälklubbning av sälar och av hänsynslös valfångst som genomförs av norska och japanska industriella valfångstfartyg. Trots en del tillbud med dödlig utgång och fara för befolkning och andra djur finns inga svenska krav på utrotning av krokodil, tiger, haj, vissa giftiga ormar eller spindlar. Tvärtom skulle vi uppröras om det blev aktuellt.

Rovdjursskräck på hemmaplan

När vi sedan kommer till att diskutera de svenska rovdjursstammarna hörs plötsligt ett annat tonläge. Många står skräckfyllda inför en ökning av varg- och björnstammarna. Jägarna värnar sina intressen att få skjuta av djurstammar. Renskötseln har sina intressen av att vissa rovdjur helst utrotas, åtminstone inom de aktuella renbetesområdena. Tjuvjakten är tämligen utbredd.

Vi måste få en sådan kunskap om och naturlig inställning till även rovdjursstammarna att de kan få tillåtas växa till en nivå där de långsiktigt kan överleva som djurarter i vårt land. Motstående intressen, som till exempel renskötsel och jakt, måste när det gäller djurarter som är hotade ur överlevnadssynpunkt klart och tydligt avvisas. Det är viktigt att agera hemma på det sätt vi önskar att andra agerar hos sig.

Ingen skyddsjakt utan beslut

Efter Norges kallsinniga och egenmäktiga avskjutning av vargar förändras många förutsättningar. Norge har trots kraftiga protester skjutit ett tiotal vargar. Dessa vargar är inte Norges nationella vargar, utan de utgör delar av den gemensamma vargstam som rör sig över våra gränser. Vi anser med hänvisning till bland annat Norges vargjakt, att riksdagens beslut att varg skall omfattas av 28 § jaktförordningen skall omprövas. Skyddsjakt utan myndighetsbeslut är många gånger svår att skilja från ett jaktbrott. Denna möjlighet kan på sikt innebära att fredningen av rovdjuren sätts ur spel.

Omfattande illegal jakt

Det har nyligen framkommit att den illegala jakten på varg är omfattande. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) gör en jämförelse med hatbrott. Djuren avlivas med grymma metoder. Tassar, svansar och öron skärs av.

Utredare och myndigheter som ska förhindra illegal jakt utsätts för hot och trakasserier. Det visar sig att två anställda vid BRÅ som jobbar med ett projekt om illegal rovdjursjakt har fått skyddad identitet efter beslut i kammarrätten.

Det visar sig dessutom att en stor del av de tamdjur som vargen beskylls för att ha dödat har dött en naturlig död eller dött av andra orsaker än av vargattacker.

Vargen som turistattraktion

Vargarnas attraktionskraft är stor. Det är dags att områden i Sverige som har vargar ser dem som en tillgång, inte ett problem. Vargspårning lockar människor världen över. Medier som The Guardian, Financial Times och Japan Airlines flygtidning har nyligen alla haft stora reportage om detta. Denna form av ekoturism är en jättemarknad som glesbygden i Sverige knappast har råd att tacka nej till. I stället för att skjuta vargar legalt eller rentav genom tjuvjakt skulle till exempel Dalarna som redan har ekoturismföretag kunna låta dessa utvecklas och bli fler. Varje vargpar är i levande tillstånd värda miljonbelopp per år i turisminkomster.

Stockholm den 26 september 2007

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Göran Lindblad (m)