Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten till försäljning av Svenska Spel.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör se över möjligheten att presentera förslag på hur försäljningen bör ske.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att idrottsrörelsen vid en försäljning bör få del av försäljningsintäkterna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett licenssystem med tillståndskrav på den svenska spelmarknaden.
En särskild utredare är tillsatt att senast den 15 december 2008 föreslå hur en långsiktigt hållbar svensk spelreglering skall se ut. Utredningen skall
Föreslå hur regelverken skall stramas upp och moderniseras.
Kartlägga i vilken utsträckning spelberoende framkallas.
Bedöma det EG-rättsliga läget.
Regeringen bör även se över hur Svenska Spel kan säljas och hur inkomsterna kan komma idrottsrörelsen till del.
Staten är idag både lagstiftare och aktör på spelmarknaden. Staten bestämmer därmed regelverken och staten utvärderar om staten följer dessa regelverk. Den statliga dominansen är mycket stor. 2006 beräknas den reglerade spelmarknaden ha omsatt 36,5 miljarder kronor. Den privata spelmarknaden finns och är reell men samtidigt svår att uppskatta i storlek då de privata bolagen är skattskyldiga utomlands. Med dagens lagstiftning förlorar Sverige betydande skatteintäkter och de svenska spelarna mister den trygghet som ett svenskt licenssystem skulle innebära.
Spelbranschen är inte statisk och kommer inte att vara det i framtiden heller. Branschen blir allt mer teknikintensiv vilket gör att regelverket måste vara ett enkelt, övergripligt ramverk. Sverige behöver ett licenssystem, som exempelvis det brittiska, med tillståndskrav. Samtliga spelbolag bör punktbeskattas enligt den brittiska modellen där bolagen betalar skatt på bruttovinsten. Intäkterna skall öronmärkas för att skapa en socialt ansvarstagande spelmarknad med forskning, vård och förebyggande åtgärder som nyckelord i processen. Lagen bör omfatta alla former av spel, endast små ideella aktörer kan undantas. Det är viktigt att monopolet avskaffas i sin helhet och inte bara där tekniken i praktiken omöjliggör ett statligt monopol. Privata aktörer skall få driva spelbutiker och inte bara existera på Internet.
Cirka 0,5 procent av dem som spelar bedöms vara spelberoende och ytterligare 1,5 procent bedöms befinna sig inom riskzonen. Regeringsrätten konstaterade i en dom 2004 att de statliga spelbolagens marknadsföring varit så aggressiv att den motsatt lagstiftningens egentliga syfte. Marknadsföringen har sedan dess minskat något. Anslaget till Statens folkhälsoinstitut uppgår till 28 miljoner kronor 2007 vilket bedöms vara ungefär halva det behov som finns. Den föreslagna licensavgiften måste täcka ett större bidrag till arbetet emot spelberoende. Det bör också övervägas om Statens folkhälsoinstitut ensamt skall mottaga detta stöd.
De senaste åren har antalet klagomål till EU-kommissionen ökat kraftigt. Det ifrågasätts hur en del länders, däribland Sveriges, nationella regleringar står i jämförelse med gemenskapsrättens regler om etableringsfrihet, friheten att tillhandahålla tjänster och förbud mot importrestriktioner. Det oklara rättsläget medför att flera länder helt eller delvis ändrar sina regler löpande i såväl liberal som mer restriktiv riktning.
Det rättsliga läget är och kommer att förbli omtvistat så länge det svenska spelmonopolet finns kvar. Endast en fri reglerad spelmarknad avslutar ovissheten. Under rådande omständigheter är det oansvarigt att inte förbereda monopolets avveckling. En planerad övergång till ett reglerat licenssystem är bättre än en plötslig dom som upphäver monopolet.
Det finns ingen anledning att behålla Svenska Spel i statlig ägo. Svenska Spel bör säljas men det måste ske på sådant sätt att inte ett nytt monopol skapas. Svenska Spels unika ställning medför att privata aktörer, som faktiskt finns på spelmarknaden, hindras medverka i arbetet mot spelmissbruk. Den innebär också att den svenska idrottsrörelsen på olika sätt hindras ta emot ekonomiskt stöd och samarbeta med andra aktörer än just Svenska Spel. Svenska Spel ger också generellt lägre vinster till de spelande än vad de privata bolagen gör.
En försäljning kan ske på flera sätt och dessa möjligheter bör nu ses över. Verksamheterna kan delas upp och privatiseras i delar. En stor del av försäljningen skulle kunna fonderas i en stiftelse, vars enda syfte är att ge ett årligt stöd till idrotten. Alternativt kan en del tillfalla idrottsrörelsen att själv äga och driva. Många svenskar kommer att spela hos idrottens eget spelbolag för att stötta svensk idrott, vilket kommer att tvinga övriga aktörer på spelmarknaden att bli viktiga sponsorer.