Motion till riksdagen
2007/08:Kr334
av Camilla Lindberg och Fredrick Federley (fp, c)

Svenska Spel


-fp1248

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att låta utreda vad en försäljning av Svenska Spel skulle komma att innebära för den svenska spelsituationen.

Motivering

AB Svenska Spel bildades 1997 genom en sammanslagning av de två statliga bolagen Tipstjänst och Penninglotteriet p.g.a. ökad konkurrens. AB Svenska Spel är en koncern, där moderbolaget är Svenska Spel med dotterbolaget Casino Cosmopol AB. AB Svenska Spel är ett helägt statligt bolag.

AB Trav och Galopp bildades 1974 och är det organ som sköter om spel på hästtävlingar i Sverige. ATG samägs av Svenska Travsportens Centralförbund (STC) och Galoppförbundet (SG). Verksamheten regleras av ett avtal mellan ägarna och staten. Avtalet ger staten rätt att tillsätta hälften av styrelsemedlemmarna inklusive styrelsens ordförande. Bolaget är med andra ord kontrollerat av staten.

År 2005 gav överskotten i de båda bolagen närmare 4,7 miljarder kronor direkt till Finansdepartementet och statskassan. Kontrollorgan för dessa bolag är Lotteriinspektionen i Strängnäs, som också står under statlig kontroll.

Staten, genom Finansdepartementet, sitter med andra ord på alla stolar som styr spelandet i Sverige. Man kontrollerar de två dominerande aktörerna Svenska Spel och ATG, styr i myndighetsform kontrollen genom Lotteriinspektionen och skriver lagstiftningen som reglerar verksamheten.

Det starkaste skälet till att modernisera den svenska spellagstiftningen ligger i de gemenskapsrättsliga reglerna samt den tekniska och marknadsmässiga utvecklingen på spelmarknaden. Det handlar om att modernisera och anpassa spelmarknaden till dagens samhälle samtidigt som de sociala skyddsintressena kan tas på större allvar än idag. Detta kan vi enbart göra genom att renodla statens roll som lagstiftare. Som det ser ut idag är staten både lagstiftare, övervakare och aktör, vilket i sin tur har lett till att staten gett sig själv allt större och bättre möjligheter att öka marknadsföring, omsättning och vinst, på bekostnad av de sociala skyddsintressena.

Av statens intäkter går inte mer än 14 miljoner kronor årligen till spelmissbruksåtgärder. Detta motsvarar 0,46 promille av de statliga spelbolagens omsättning. Det finns ingenting som pekar på att missbruksfrågan hanteras bättre genom ett statligt monopol.

Staten skall inte vara spelberoende, staten skall bara beskatta och fördela. En autonom och avpolitiserad Lotteriinspektion skall övervaka spelmarknaden och dess aktörer genom att bevilja eller avslå licenser. Dessutom skall Lotteriinspektionen övervaka spelmissbruket och dess utveckling. Därför är det dags att se över vad en försäljning av Svenska Spel skulle komma att innebära för den svenska spelsituationen.

Stockholm den 5 oktober 2007

Camilla Lindberg (fp)

Fredrick Federley (c)