Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om läs- och skrivfrämjande, arbetsplatsbibliotek och bokombud.
Vi vet att enbart ett lågt pris och ett bibliotek på orten inte är tillräckligt för att nå människor som tidigare inte läser eller skriver. Det krävs ett målinriktat arbete och engagemang för att bryta invanda och omedvetna mönster. Det är mycket angeläget att se till en helhet när det gäller läs- och skrivfrämjande insatser. För människor som inte naturligt söker sig till en bokhandel eller ett folkbibliotek måste böckerna finnas nära och rekommenderas av människor som man har i sin närhet. Av den anledningen spelar arbetsplatsbiblioteken och bokombuden en mycket viktig roll.
Det är i många fall svårt att etablera eller upprätthålla ett bibliotek på små arbetsplatser. Även på de mest gynnade arbetsplatser, det vill säga någorlunda stora med fungerande facklig organisation, så är inte ett arbetsplatsbibliotek en självklarhet. Även om folkbibliotek kan söka medel från Kulturrådet för arbetsplatsbibliotek så krävs en viss egenfinansiering, vilket kan utgöra ett hinder för etablering av arbetsplatsbibliotek.
Läs- och skrivfrämjande, arbetsplatsbibliotek och bokombud är viktigt för människors faktiska möjligheter att kunna delta som engagerade samhällsmedborgare i vår demokrati.