Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om inrättandet av en lyssnarombudsman på Sveriges Radio.
SR är den reklamfria och oberoende radion med uppgift att göra kvalitativa program av alla slag för hela Sveriges befolkning. Varje dag lyssnar fyra miljoner personer.
Public service och Sveriges Radio fyller en viktig funktion i vårt samhälle. För många människor fyller radion en viktig funktion för kunskapsinhämtning, deltagande i samhällsdebatten och inte minst för underhållning och kulturupplevelser.
Några av grundförutsättningarna för Sveriges Radios public service-uppdrag är: oberoende och integritet, mångfald och kvalitet samt att vara tillgängligt för alla.
SR skriver själva följande.
Meningen med public service är att var och en, oavsett kön, ålder, geografisk hemort eller kulturellt ursprung skall kunna hitta något värdefullt och omistligt bland Sveriges Radios program.
Om man som lyssnare vill vara med och påverka det utbud som finns på SR så är man huvudsakligen hänvisad till två instanser. Lyssnarservice som kan svara på frågor om programmen och utbudet samt Granskningsnämnden som tar emot anmälningar mot programmen.
För lyssnare som vill uttrycka sin åsikt på hela radions programutbud så finns det ingen naturlig instans att vända sig till. På SVT har man inrättat en tittarombudsman för att fylla den funktionen för TV-tittarna. Jag anser att det vore lämpligt att även SR inrättar en lyssnarombudsman som kan verka som en kanal mellan lyssnarna och programmakarna på Sveriges Radio så att lyssnarnas åsikter om vad som anses vara värdefullt och omistligt i utbudet tas till vara. Självklart kan aldrig allas önskemål uppfyllas helt, men inrättandet av en lyssnarombudsman skulle kunna medverka till att ge en större delaktighet från lyssnarna, och ge ett bättre underlag för ledningen när man beslutar om programutbudet.