Vi vidhåller i huvudsak de kulturpolitiska satsningar som föreslogs för
budgeten 07. Det innebär en ökning på närmare en miljard i förhållande till regeringens förslag inräknat de medel som föreslås tas till barnkulturen från Svenska Spels vinst.
Regeringen gör i årets budget omprioriteringar inom utgiftsområdet, vilket innebär att de satsningar man gör kommer att innebära nedskärningar på andra verksamheter. Vänsterpartiet går emot att Operan får ett kraftigt tillskott samtidigt som man skär ner lika mycket på Riksteatern, vi motsätter oss också att regeringen vill lägga pengar på ett flygvapenmuseum i Linköping samtidigt som Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna, som sysselsätter arbetshandikappade i ett mycket kvalificerat arbete, mister 18 arbetstillfällen i Strömsund och Grängesberg. Vi lägger tillbaka medlen för fria entréer till museerna och till En bok för alla och satsar pengar på arbetsplatsbibliotek. Våra satsningarna på amatörkulturen, scenkonstens pensioner, ungdomars fritid, de nationella minoriteternas språk och kultur kvarstår som förut. Vi lägger tonvikt på de regionala kulturinstitutionerna och avsätter också medel för bildkonstnärerna, men anser att regeringen här måste ta ett helhetsgrepp på problemen med konstnärernas försörjningssituation.
Sammanfattning 1
1 Förslag till riksdagsbeslut 3
25:1 Folkbildning 4
27:2 Utbyte av TV-sändningar Finland–Sverige 4
28:2 Bidrag till allmän kulturverksamhet 4
28:5 Bidrag till Operan, Dramaten, Riksteatern osv 6
28:6 Regional scenkonstverksamhet 6
28:7 Vissa teater-, dans- och musikändamål 6
28:8 Biblioteksverksamhet 7
28:9 Litteratur och kulturtidskrifter 7
28:18 och 28:20 Bild och form 8
28:24 Riksantikvarieämbetet 8
28:27 och 28:28 Centrala museer, myndigheter respektive stiftelser 8
28:29 Bidrag till regionala museer 9
28:30 Bidrag till vissa museer 9
28:32 Riksutställningar 10
28:35 Filmstöd 10
28:38 Stöd till trossamfund 11
28:39 Skapande skola 11
29:2 Bidrag till ungdomsverksamhet 12
30:1 Stöd till idrotten 12
30:4 Stöd till friluftsorganisationer 12
Riksdagen godkänner att regeringen på AB Svenska Spels bolagsstämma 2008 verkar för att bolagsstämman dels beslutar om ett stöd i form av ett bidrag på 60 000 000 kr, dels beslutar om ett bidrag på 450 000 000 kr att fördelas till idrotten, dels beslutar om ett bidrag motsvarande 1/26 av bolagets överskott från Nya Penninglotten avsett för konst, teater och andra kulturella ändamål, dels också beslutar om ett bidrag på 300 000 000 kr att fördelas till barnkulturen och att de tre sistnämnda bidragen ska fördelas enligt de närmare anvisningar som kan komma att beslutas av regeringen.
Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 17 enligt uppställning:
I denna satsning ingår 100 miljoner kronor för IT-utbildningar. IT kan användas till att skapa ett klassamhälle med stark kontroll och utslagning eller till ett demokratiskt samhälle med stor delaktighet. Det kan vidga klyftan mellan kvinnors och mäns delaktighet i samhället, eller det kan minska den. Därför är det viktigt att vi fattar rätt politiska beslut så att alla får samma möjligheter att använda IT. Nästan en tredjedel av befolkningen saknar tillgång till tekniken i sina hem, vilket beror på att de inte kan eller inte vill eller inte har råd.
Det kan handla om korttidsutbildade, arbetslösa, pensionärer, invandrade eller funktionshindrade. Inte minst i medelåldern och uppåt handlar det också om att kvinnor har sämre tillgång än män. Här har staten en viktig uppgift att vidta åtgärder för att minska skillnaderna. Folkbildningsförbundet har ett intressant förslag om att starta informations- och utbildningsprojekt för att göra de många människor som idag står utanför delaktiga av IT-samhället. Utbildningen är tänkt att ske via främst TV och i form av studiecirklar. Vi finner det förslaget intressant och vill att staten avsätter medel till Folkbildningsförbundet.
Vi avsätter ytterligare 82 miljoner för utvecklingsarbete inom folkhögskolor och studieförbund och för att stärka deras ekonomi och motverka höjda kurspriser. De höga priserna utestänger många lågutbildade, arbetslösa och sjukskrivna. Även här handlar det givetvis till stor del om kvinnor.
Resterande 18 miljoner är medel avsatta för 500 platser inom folkhögskolornas undervisning i Svenska för invandrare (sfi), pengar som behövs för att följa upp riksdagsbeslutet våren 2006 att folkhögskolor skulle få rätt att utfärda sfi-behörighet.
Den finska och tornedalsfinska befolkning som lever i de s.k. förvaltningsområdena i norra delen av landet har inte tillgång till finska TV-program sedan de finska TV-sändningarna digitaliserades. Skulle de däremot bo i Mälardalen så skulle de kunna ta del av finska TV-sändningar. Vi avsätter 10 miljoner kronor för att rätta till denna märkliga snedfördelning och orättvisa.
Detta anslag innehåller en rad olika poster.
Här ligger stödet till amatörkulturen, där Vänsterpartiet vill tillföra anslaget ytterligare 25 miljoner kronor i enlighet med de behov som Amatörkulturens samrådsgrupp (ax) kunnat påvisa. Ax representerar sammanlagt ca 750 000 amatörkulturutövare i hela landet. Vänsterpartiet ser amatörkulturen som ett viktigt komplement till och också som en förutsättning för den professionella kulturen. Amatörkulturens centralorganisationer är i stort behov av medel för att kunna genomföra det utvecklingsarbete som medlemmarna, men också staten, förväntar sig av dem.
Teateralliansen har funnits sedan 2001 och hade från början 100 platser för frilansande skådespelare. Projektet föll mycket väl ut och permanentades, men den utbyggnad man från början planerat kom aldrig till stånd. Vi avsätter 10 miljoner kronor för utbyggnad av Teateralliansen. Vänsterpartiet välkomnar de nytillkommande dans- och musikallianserna, men menar att de inte får gå ut över teaterarbetarnas redan knappa tillgång till denna ”tredje anställningsform”. Vi anser också att det är dags att börja utreda hur en bildkonstnärsallians skulle kunna utformas.
Det behövs juridisk och ekonomisk rådgivning för dansare, skådespelare och musiker liksom för de koreografer och grupper som anställer dem. Scenkonstens centrumorganisationer är tillgängliga och lämpliga aktörer, men behöver då extra medel. Vi avsätter 5 miljoner kronor.
Musikarrangörerna jobbar mestadels ideellt och under oerhört knappa ekonomiska omständigheter, ändå är de en förutsättning för att den icke institutionsbundna scenkonsten ska nå ut. Vi vill inte bränna ut entusiasterna, vi vill stödja dem och avsätter 5 miljoner kronor.
Vi emotsätter oss dessutom de nedskärningar (omprioriteringar) på 11,9 miljoner kronor som regeringen föreslår. I budgetförslaget (sid. 67) sägs att regeringen ser fördelar med minskad grad av detaljstyrning och därför i fortsättningen i högre grad vill överlämna till Statens kulturråd att göra prioriteringar. Problemet är dock att det utrymme som nu återstår för Kulturrådet att prioritera inom har krympt väsentligt.
Se även motion 2007/08:Kr267 om scenkonsten.
Ett av de områden som inte får några öronmärkta pengar i regeringens förslag är kulturen i arbetslivet. Vänsterpartiet avsätter i detta förslag 10 miljoner kronor till inrättande och stödjande av arbetsplatsbibliotek.
De nationella minoriteternas språk och kultur är ett anslag som ännu inte på långt när når upp till den nivå man kan förvänta sig efter de åtaganden Sverige gjort i och med ratificeringen av Europarådets minoritetsspråkskonventioner. Vi vill höja nivån med 25 miljoner kronor.
Regeringens omprioriteringar inom utgiftsområdet innebär bl.a. en nedskärning av Riksteaterns anslag med 11 miljoner kronor och en höjning av Operans med 10 miljoner. Vänsterpartiet kan inte se någon acceptabel motivering till denna omprioritering. Vi drar bort 10 miljoner från Operans anslag och lägger tillbaka de 11 miljonerna till Riksteatern, väl medvetna om att Operans pengar var avsedda som en engångssatsning medan vi vill återställa Riksteaterns anslagsnivå även framöver. Se även motion 2007/08:Kr267.
Under detta anslag avsätter Vänsterpartiet i sitt budgetförslag 40 extra miljoner till utveckling av länsteatrarnas verksamhet och värdesäkring av anslagen. För samma ändamål avsätter vi 20 miljoner för länsmusikverksamheterna. Vi avvaktar regeringens beredning av Orkesterutredningens betänkande och återkommer till musikinstitutionerna i samband med den propositionen. Se även motion 2007/08:Kr267.
Under detta anslag sorterar stödet till den fria scenkonsten och även de medel som avsätts för scenkonstpensioner. Vänsterpartiet vill återställa och värdesäkra anslaget till den fria scenkonsten och dessutom skapa möjligheter för den att utvecklas. Vi utökar i vårt budgetförslag anslaget till den fria scenkonsten med 60 miljoner kronor. Så väl de som arbetar inom den fria scenkonsten som de som är verksamma vid institutionerna ska ha anständig pension. Problemet med scenkonstens pensioner, inte minst sångares och dansares, har både den förra regeringen och den nuvarande skjutit framför sig, nu vill vi se en lösning och avsätter i budgetförslaget medel: 5 miljoner för den fria scenkonsten och 30 miljoner till institutionsscenerna. Läs även vår motion 2007/08:Kr267.
För några år sedan togs på Kulturrådet uppdrag fram ett Handlingsprogram för dansen. Endast ett fåtal av de förslag som lagts fram där har hittills behandlats och inget helhetsgrepp har tagits på frågan om statens ansvar för dansen och danskonsten. Även här behövs det medel. Vänsterpartiet avsätter 15 miljoner kronor för detta under 2008, 20 miljoner för 2009 och 25 miljoner för 2010.
Under detta anslag föreslår vi 10 miljoner kronor för 2008 i utökade medel till de regionala biblioteken, för värdesäkring och för utvecklingsarbete. Vi räknar sedan med en upptrappning med ytterligare 5 resp. 10 miljoner kronor de två följande åren.
Det bör ligga på länsbiblioteken att initiera utvecklingsverksamhet och ansvara för fortbildning av folkbibliotekens personal, såväl på vuxen- som barnavdelningarna. Inte minst när det gäller att nå unga vuxna och tonåringar har biblioteken en viktig utmaning att ta sig an. 2000-talets bibliotek kan inte längre lunka vidare i fotspåren från 1900-talet – och det finns redan många spännande exempel på olika håll i landet att låta sig inspireras av.
Vi föreslår också inrättande av en sverigefinsk boklånecentral – något som den nationella minoriteten sverigefinnarna ivrigt efterfrågar. Till den vill vi avsätta 2 miljoner och till ett resursbibliotek för döva ytterligare 2 miljoner kronor. I dag finns ett talboks- och punktskriftsbibliotek för synskadade men inget motsvarande för teckenspråkiga.
Under detta anslag ligger inköp av de böcker staten skickar ut till folkbiblioteken och hela litteraturstödet, läsfrämjandestöd och anslag till författarverkstäder och mycket mer. Härifrån drar regeringen bort hela anslaget till En bok för alla och minskar anslagets ram med 10 miljoner samtidigt som den lägger till motsvarande belopp för internationellt samarbete, dvs. översättningsstöd för svenska böcker som man vill sälja utomlands. Ändå krymps anslaget något i förhållande till år 2007. Vänsterpartiet vill återställa 10 miljoner till En bok för alla, främst med tanke på den stora betydelse dessa böcker haft för barn i skola och förskola och för familjer med låg inkomst. Vi fruktar också att man på de platser där det via barnavårdscentralen delats ut s.k. födelsedagsböcker till barnen nu inte kommer att anse sig ha råd med detta.
För stöd till framtagande av teckenspråkiga barnböcker avsätter vi 2 miljoner kronor. Bristen på sådana böcker är i dag så gott som total och produktionen är inte och kan aldrig bli kommersiellt lönsam.
Samtidigt som anslaget enligt regeringens förslag alltså krymper har den utlovat ett stöd till nättidskrifter, ett stöd som Vänsterpartiet i flera år efterfrågat. Vi menar att eftersom det tidskriftsstöd som finns redan i dag är underdimensionerat och har svårt att rymma nya intressanta papperstidskrifter är det omöjligt att också rymma nättidskrifterna inom samma ramar eller mindre. För kulturtidskrifterna och deras distribution avsätter vi 3 miljoner kronor extra till anslaget 28:9.
Under 28:18 vill vi höja anslaget till kollektivverkstäder och ateljéstöd och under 28:20 anslaget för bild- och formkonstnärernas individuella visningsersättning, som fördelas på basis av det officiella innehavet av konstnärens verk i enlighet med kriterier som fastställts av upphovsrättsorganisationen (BUS). Särskilt i fråga om anslag 28:18, där ingen pris- och lönekompensation utgår, handlar det också om värdesäkring. Sammanlagt lägger vi till 12 miljoner kronor till regeringens förslag. Se även motion 2007/08:Kr333.
Den del av Riksantikvarieämbetet (RAÄ) som enligt riksdagsbeslut ska flyttas till Gotland ska ha avslutat flytten under 2008. Både Riksutställningar (RU) och RAÄ fick i anslutning till beslutet löfte om att ersättas för de merkostnader flytten åsamkar dem. Det handlar ju också om att de fortsättningsvis ska kunna leva upp till kraven i regleringsbreven. De medel regeringen nu avsätter i budgetförslaget täcker inte kostnaderna enligt de beräkningar vi fått oss presenterade. Vänsterpartiet avsätter ytterligare 27 miljoner kronor för 2008, 10 miljoner för 2009 och 10 miljoner för 2010.
Reformen fri entré till statliga museer var en succé. Enligt Kulturrådets rapport från november 2006 ökade publiktillströmningen med hela 2,9 miljoner besök under 2005, motsvarande 159 procent jämfört med närmaste året innan entréerna slopades. Tendensen höll i sig under 2006. Nya grupper, människor av båda könen, sökte sig till museerna. Även en del regionala och kommunala museer följde statens exempel. Vänsterpartiet vill inte ha statliga museer som är öppna endast för dem som har råd. Entréavgiften gör skillnad, det har man nu kunnat konstatera. Barn har visserligen fortfarande fritt inträde, men små barn kan inte gå ensamma på museum. Vi lägger i vårt budgetförslag tillbaka 54 miljoner under anslag 28:27 och 8 miljoner under anslag 28:28 för återinförande av fri entré vid statens museer.
Statens museer för världskultur är i akut behov av ytterligare 3 miljoner kronor utöver det regeringen anslagit. Vänsterpartiet avsätter den summan på anslag 28:27 och förväntar sig att regeringen omedelbart tar itu med att lösa frågan hur systemet för hyreskompensation för kulturinstitutionerna ska ändras. Se motion 2007/08:Kr241.
I regeringens budgetförslag ligger 5 miljoner kronor till Flygvapenmuseum i Linköping. Samtidigt avsätter försvarsbudgeten 30 miljoner till museer. Så länge våra nuvarande museer dras med svåra ekonomiska problem och behov av utbyggnad, som t.ex. Nationalmuseum, har vi i Vänsterpartiet svårt att inse att museiverksamheten på försvarssidan ska byggas ut. Vi drar i vårt budgetförslag bort 5 miljoner kronor för Flygvapenmuseum i Linköping från anslag 28:27.
Länsmuseerna har i dag en viktig uppgift att samla in, bearbeta och förmedla kunskaper om regionens kulturarv och konstutveckling. Museipedagogiken är under stark utveckling och på flera håll förekommer samarbeten mellan museet och skolan och även mellan museet och förskolan. Det här är en utveckling vi anser att staten måste stödja. Då krävs extra medel. Vänsterpartiet avsätter 10 miljoner kronor för detta ändamål 2008 och vill sedan trappa upp stödet med ytterligare 5 miljoner för 2009 och 2010.
Stiftelsen föremålsvård i Kiruna (SFMV) har i sin verksamhet drygt 58 personer i tjänst. Av dessa finns 18 personer i Grängesberg och Strömsund. SFMV erbjuder våra nationella kulturarvsinstitutioner tjänster inom vård, konservering och digitalisering av svenskt kulturarv genom användande av teknik och metoder som för gällande tidpunkt och för varje uppgift är den bästa.
Verksamheten har länge levat under hotet av neddragningar av antalet tjänster, men räddats i sista minuten av tillfälliga anslag. Detta är givetvis ytterst pressande för personalen. Förra året tillfördes verksamheten 2,5 miljoner vilka regeringen nu ”omprioriterar till annan verksamhet” i 2008 års budget. Regeringen skriver att motivet skulle vara: ”Brist på leveranser av material att konservera och tillgängliggöra har dock skapat obalanser på metallsidan.”
För oss ter sig skrivningen obegriplig eftersom ”tillgängliggörandet” inte är en uppgift för SFMV. Den uppgiften ligger på deras uppdragsgivare dvs. de nationella kulturarvsinstitutionerna. De institutionerna klarar av att själva göra sitt material tillgängligt för forskare och allmänhet, särskilt som de för detta ändamål fått en förstärkning i och med de så kallade accessmedlen.
Regeringen skriver vidare att man har för avsikt att se över den nuvarande verksamheten med Kulturarvs-IT. År 1999 fick SFMV i uppdrag att ansvara för den verksamheten. Inom ramen för det digitala uppdraget har ca 500 000 fotografier, 900 000 dokument digitaliserats och 400 000 poster registrerats. Digitaliseringen bedrivs i Strömsund och Grängesberg.
Konsekvensen av regeringens nya budgetförslag innebär att SFMV tvingas att säga upp 18 tjänster i Strömsund, Grängesberg och Kiruna. Det handlar alltså om 14 lönebidragsanställningar och 4 arbetsledare. Vänsterpartiet anser att arbetslinjen för arbetshandikappade är av särskilt vikt och föreslår därför ett tillskott på 5 miljoner kronor till anslaget 28:30 fr.o.m. 2008 för att kunna behålla och utveckla verksamheterna i Strömsund och Grängesberg samt att göra lönebidragsanställningarna till fasta tjänster.
Liksom när det gäller Riksantikvarieämbetet, men med betydligt kortare varsel, har riksdagen beslutat att Riksutställningar (RU) ska omlokaliseras till Gotland. Flytten ska vara slutförd före utgången av 2007, men många extrakostnader beroende på omlokaliseringen kommer att kvarstå. I enlighet med de löften som utfärdades i samband med beslutet bör RU givetvis ersättas för dessa kostnader. De pengar regeringen anslagit i sitt budgetförslag är, trots RU:s ansträngningar att hålla kostnaderna nere, inte tillräckliga. Vänsterpartiet avsätter 8,5 miljoner kronor för RU:s extrakostnader utöver vad regeringen anslagit.
Regeringen tillför i sitt budgetförslag anslaget 10 miljoner kronor årligen under mandatperioden.
Från Vänsterpartiets sida har vi även tidigare fört fram behovet av film för våra nationella minoriteter på deras eget språk, inte minst med tanke på att filmmediet har sådan stor betydelse för barns och ungdomars språk och språkutveckling.
I projektet Film i Sameland och Tornedalen presenteras en verksamhet där de två nationella minoriteterna i norr vill samarbeta just kring produktion av film, filmläger för ungdomar och textning eller dubbning av film till samiska och meänkieli. Små barn ser i dag mycket på film, men de kan inte läsa textremsan. Precis som när det gäller utländska barnfilmer som dubbas till svenska behövs också dubbning eller s.k. versionering av svenska filmer (eller filmer från andra språkområden) till minoritetsspråken.
I det föreslagna projektet samarbetar flera landsting och kommuner samt Filmpool Nord och eventuellt även Film i Västerbotten och Filmpool Jämtland. Filminstitutet har tidigare äskat pengar för sin del i projektet men det har avslagits. Även SVT kan förväntas delta. Ett samarbete med Norge och Finland bör också eftersträvas. Bakom projektidén står bl.a. en erfaren samisk filmare som arbetat en längre tid i Norge. Vänsterpartiet vill använda 3 miljoner för detta projekt av de medel regeringen avsatt för 2008 för att sedan ha möjlighet att höja anslaget 2009 och 2010.
För stöd till digitalisering av biografer, främst utanför de större städerna, vill Vänsterpartiet avsätta 25 miljoner kronor 2008, för att sedan kunna nå full behovstäckning under de två kommande åren. Filminstitutet fick våren 2005 i uppdrag av riksdagen att på ett aktivt sätt följa den digitala biografutvecklingen, främst biograferna på de mindre orterna. Institutet har nu i sin rapport föreslagit ett inledande stöd av hundra biografer i syfte att initiera en utveckling av digital filmdistribution i landet.
Vänsterpartiet avvaktar i övrigt den proposition som tas fram innan det nuvarande filmavtalet löper ut år 2010.
Filmarkivet i Grängesberg har 7 fasta tjänster. Därtill kommer 1,5 tjänst med lönebidrag/särskilt anställningsstöd och 7,5 accesstjänster. Vänsterpartiet avsätter i sitt budgetförslag 3 miljoner kronor utöver regeringens förslag till anslag 28:35 för Filmarkivet och räknar med att ytterligare upptrappning kan behövas 2009. Det handlar om att uppfylla det löfte om 20 tjänster som gavs i samband med den regionalpolitiska propositionen år 2001 och det handlar om att trygga bevarandet av filmens kulturarv.
Vi föreslår en neddragning av anslaget Stöd till trossamfunden med 10 miljoner kronor för år 2008 och en snar utredning av huruvida samfunden som tar emot bidragen arbetar i överensstämmelse med det svenska samhällets grundläggande värderingar, som de enligt bestämmelserna åtagit sig att göra. Se vidare motion 2007/08:Kr212.
Regeringen föreslår i budgetpropositionen att 55 miljoner kronor ur utgiftsområdets budget avsätts för en ”Skapande skola”, 55 miljoner kronor som ska fördelas av Kulturrådet efter ansökningar från skolorna för skapande verksamhet och kulturupplevelser för landets högstadieelever. Vänsterpartiet menar att dessa medel bör flyttas till utbildningsbudgeten (UO16), eftersom det är och bör vara skolans uppgift att nyttja kulturen och de kulturella verktygen i skolans hela verksamhet. Det är också anmärkningsvärt lite pengar. Norge, som sägs ha den ordning som inspirerat kulturministern, avsätter nästan fyra gånger så mycket pengar trots att befolkningen är hälften så stor. I Vänsterpartiets budget för utgiftsområde 16 avsätts medel för kultursatsning i skolan. Anslaget är tänkt att trappas upp de närmaste åren för att då gälla hela grundskolan.
Vänsterpartiet var under hösten 2006 överens med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om en satsning på mötesplatser och verksamheter för unga utgående från deras egna önskemål och initiativ. Detta är en satsning som vi givetvis fortfarande tror är av mycket stor vikt, inte minst som vi hela tiden ser hur fritidsgårdar ute i kommunerna läggs ned trots unga människors stora behov av mötesplatser, och då också drogfria sådana. Vi tillför i vårt budgetförslag 80 miljoner kronor för detta ändamål till anslaget 29:2. Se även vår motion 2007/08:Kr281.
Vänsterpartiet vill på sikt frigöra idrottsanslaget från spelinkomster. Vi ser ett etiskt dilemma i detta att det finns människor, ofta unga, som hamnar i problemspelande och spelmissbruk och att dessa människors/ungdomars ofta lånade pengar behövs för att andra ungdomar ska kunna delta i olika idrotter. Dessutom är inkomsten osäker för idrottsföreningarna eftersom spelvolymen varierar. En sådan finansiering kan fungera under en viss, kortare period, som Handslag för idrotten, men måste sedan fasas ut och medel avsättas inom den ordinarie budgeten. Vi påbörjar i vår budget denna utfasning med att lägga över 50 miljoner kronor från Svenska Spels vinst till anslag 30:1.
Friluftsrörelsen är idrottsrörelsens fattiga kusin. Trots att den mycket väl kan sägas bidra till hälsa och välbefinnande hos befolkningen och trots att de ca 20 medlemsorganisationerna sammanlagt organiserar 1,7 miljoner människor har Svenskt Friluftsliv en budget på knappt 25 miljoner att jämföra med den visserligen dubbelt så stora idrottsrörelsens miljard. Vänsterpartiet föreslår att anslaget 30:4 utökas med 4 miljoner kronor.