Motion till riksdagen
2007/08:Kr276
av Betty Malmberg (m)

Raoul Wallenberg


m1658

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Raoul Wallenberg ska utses till hedersmedborgare i Sverige.

Motivering

Alltsedan Raoul Wallenberg försvann under andra världskriget har hans namn hyllats runtom i världen. Under åren har mer än 30 monument rests till hans minne, och åtskilliga skolor har uppkallats efter honom. I vissa länder, t.ex. USA, Kanada och Israel, samt i Ungerns huvudstad Budapest har Raoul Wallenberg till och med utnämnts till hedersmedborgare.

I Sverige däremot har Raoul Wallenberg hittills inte förärats sådana titlar. Förvisso finns det monument och skolor som tillägnats honom också i vårt land men med tanke på den heroiska insats han gjorde för mänskligheten i ett främmande land, är det anmärkningsvärt att han inte uppmärksammas mer. I ett skolarbete skriver 16-årige Ludvig att ”Raoul Wallenberg tycker jag är en av de största hjältar som någonsin levt”, och jag håller med. Det mod och det civilkurage som han uppvisade, och som hans namn symboliserar än i vår tid, var inte bara en styrka i dåtidens kamp för överlevnad utan är av största vikt i kampen för mänskliga rättigheter också idag. Sverige och världen behöver människor som kan, orkar och vågar stå upp för mänskliga rättigheter. Raoul Wallenberg gjorde det. Därför bör Raoul Wallenberg hedras genom att postumt utses till hedersmedborgare för vårt land.

Att en enskild persons handlingar har betydelse och kan göra stor skillnad till och med för mänskligheten är en viktig signal till såväl nuvarande som framtida generationer. I samband med att skolklasser besöker riksdagen stannar säkert de flesta av oss som guidar upp vid konstverket ”Den goda gärningen” och återberättar den heroiska insats som Raoul Wallenberg utförde. Att vid de tillfällena kunna tillägga att detta är tillägnat en hedersmedborgare för vårt land skulle ge ytterligare tyngd till allt som hans namn symboliserar i form av kamp för mänskliga rättigheter, styrka och civilkurage. Och att detta är egenskaper som hyllas i vårt land skulle säkert ingjuta mod i fler att våga stå upp för sin sak.

Martin Luther King lär ha sagt att ”den största tragedin är inte de onda människornas handlingar utan de goda människornas tystnad”. Raoul Wallenberg vågade bryta tystnaden. Det ska han hedras för.

Stockholm den 3 oktober 2007

Betty Malmberg (m)