Motion till riksdagen
2007/08:Kr272
av Anders Hansson (m)

Uppåkra utgrävningsområde som kulturreservat


m1587

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att verka för att Uppåkra utgrävningsområde utnämns till kulturreservat.

Motivering

Uppåkra utgrävningsområde, som är beläget fem kilometer söder om Lund, har genom omfattande arkeologiska undersökningar visat sig vara Sydsveriges största, fyndrikaste och mest långvariga järnåldersbosättning. Man har funnit spår av komplex bebyggelse som tyder på en aktivitet som sträcker sig från århundradet f. Kr. till cirka 1000 e. Kr. Fyndplatsen omfattar ungefär 40 hektar, dvs. 400 000 kvadratmeter och man har funnit ca 20 000 fynd, merparten i brons men även rikliga mängder föremål i silver, guld och järn. Fynden visar på att man har haft ett högt utvecklat lokalt hantverk men även ett omfattande handelsutbyte med stora delar av Europa. Man har även funnit lämningar av hus och gårdar. Trots att endast mindre områden av fyndplatsen ännu undersökts är arkeologerna övertygade om att Uppåkra har fungerat som ett ekonomiskt, politiskt och religiöst maktcentrum för en stor del av regionen. Kanske har Uppåkra varit kungssätet för ett skånskt rike. Uppåkra utgrävningsområde bör därmed utses till kulturreservat för att på bästa sätt ta till vara på fyndigheterna och arkeologernas hittills nedlagda arbete.

Syftet med ett kulturreservat är att skydda området i enlighet med kulturmiljövårdens behov. Att utnämna Uppåkra utgrävningsområde till kulturreservat skulle medföra en höjd status för området och arkeologernas arbete, bidra till fördjupad kunskap om Skånes historia samt möjliggöra en gynnsam utveckling för såväl lokalbefolkning som turism.

Birka på Björkö utanför Stockholm är utnämnt till kulturreservat, och de tidigaste utgrävningarna gjordes på 1680-talet. Utgrävningarna omfattar drygt 4 500 kvadratmeter i Birkas stadskärna och 1 100 gravar på gravfälten. Uppåkra är Sydsveriges i särklass största och mest fyndrika utgrävningsplats och bör därmed i likhet med Birka utnämnas till att uppnå samma status som kulturreservat.

Urvalet av kulturlandskap bör enligt Riksantikvarieämbetet styras av behovet av skydd för spåren efter äldre markanvändning, utgå från ännu bevarade strukturer i kulturlandskapet och ha förutsättningar att ge besökare upplevelser som vidgar kunskapen och fördjupar förståelsen av kulturlandskapet och historien. Uppåkra uppfyller samtliga av dessa krav och bör därmed snarast erhålla samma status som kulturreservat som Birka har idag.

Stockholm den 3 oktober 2007

Anders Hansson (m)