Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att uppdraget att uppmärksamma kommunismens brott mot mänskligheten även bör omfatta kommunismen i Sverige.
Regeringen ser allvarligt på ökade främlingsfientliga tendenser och extremism. Principen om alla människors okränkbara värde måste försvaras med kraft. Utvecklingen kan motverkas genom en politik som möter de samhällsproblem som gör att extremism och främlingsfientlighet lättare kan slå rot. Det förutsätter satsningar på att bryta utanförskapet. I skolan bör upplysningen om brott inspirerade av totalitära ideologier utvecklas. Också kommunismens brott mot mänskligheten ska uppmärksammas.
Så står det i regeringsdeklarationen från 2006.
”Forum för levande historia” ska nu i sitt arbeta inbegripa också kommunismen och kommunismens brott mot mänskligheten. Förhoppningsvis gör man det på samma grundliga sätt som man studerade och informerade om nazismen – inklusive den svenska hemmanazismen.
En viss oro infinner sig dock när man tar del av den programförklaring inför det nya uppdraget som överintendenten vid myndigheten gett där han förklarar att man ska fokusera på de kommunistiska regimerna i Sovjetunionen, Kina och Kambodja 1917–1989. Det är förvisso intressanta och i sammanhanget väsentliga länder när det gäller kommunismens brott mot mänskligheten. Men för svensk del måste intresset vara minst lika stort för vilka krafter och konstellationer som på hemmaplan aktivt arbetade för dessa idéers förverkligande och varför man gjorde det.
Precis som vi under 1930- och 1940-talen hade svenskar aktiva på hemmaplan som i lönndom agerade för den nazistiska regimen i Berlin har vi haft enskilda och organisationer som både öppet och i det dolda gått de kommunistiska diktaturernas ärenden.
Vi har haft kommunistiska partier lojala med Sovjetunionen och lojala med Folkrepubliken Kina. Vi har haft kommunistiska partier med sina politiska förebilder i Josef Stalin och i Leo Trotskij. Och vi har haft rent maoistiska grupperingar.
Det är således av stor betydelse att ”Forum för levande historia” också ser på den svenska kommunismen och dess verksamhet när det gäller brott mot mänskligheten. Ska en svensk myndighet granska kommunismen i utrednings- och folkbildningssyfte måste också kommunismen i Sverige finnas med i uppdraget. Om inte annat är det en trovärdighetsfråga.