Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om permanent stöd till länsmuseernas arbete med kulturarvet.
I 2006 års regeringsförklaring klargörs att regeringen vill ”värna vårt gemensamma kulturarv och skapa möjligheter för att det kommer alla till del, oavsett var i landet man bor”. Bevarandet av kulturarvet är alltså en prioriterad fråga i regeringens kulturpolitik.
Länsmuseerna har en viktig roll i arbetet med att värna kulturarvet. Tack vare sin verksamhet i samtliga landets län har länsmuseerna stora möjligheter att göra kulturarvet tillgängligt för en bred publik.
Under senare år har länsmuseerna deltagit i de två projekt som i stor politisk enighet har inrättats för att stimulera och möjliggöra att museernas samlingar förtecknas, digitaliseras och synliggörs – Sesam och Access. Det senare projektet kommer att avslutas under nästa budgetår. Projektet har finansierats via arbetsmarknadsanslaget.
Länsmuseerna har under projekttiden genomfört ett antal viktiga projekt. Några exempel:
Länsmuseet i Varberg har producerat en vandringsutställning på temat ”Uppbrott – halländsk migration då och nu”, som har turnerat på hembygdsgårdar, bibliotek och i andra offentliga miljöer runt om i Halland.
Länsmuseet i Kalmar har systematiserat och tillgängliggjort skeppet Kronans silverskatt.
Länsmuseet i Dalarna har inventerat, bevarat och tillgängliggjort film som synliggör Dalarnas historia. Filmerna är från företag och socknar, men också privata inspelningar.
Totalt har länsmuseerna fått 78 miljoner kronor för att genomföra projekten. 146 miljoner kronor söktes. De projekt som har söks men där bidrag inte har beviljats uppgår till 68 miljoner kronor. Det är med andra ord ett stort antal behov och önskemål som inte har kunnat tillgodoses.
Det återstår mycket att göra för att säkra det regionala kulturarvet. Arbetet med att tillgängliggöra kulturarvet är ständigt pågående och är en självklar uppgift för museerna. Intresset för historia ökar. Länsmuseerna har goda förutsättningar att möta detta intresse.
Det är nu dags att ge länsmuseerna ett permanent stöd för deras arbete. Stödet till regionerna och länsmuseerna bör inte vara kopplat till utvecklingen på arbetsmarknaden.
Länsmuseerna har, när man har sökt pengar för accessprojekt, utarbetat planer för projekt som inte kunnat genomföras på grund av de begränsade resurserna. Det finns därför färdiga planer för många projekt som kan sättas i gång så fort medel ställs till förfogande.
Arbetet med att systematisera, bevara och tillgängliggöra museernas samlingar är ett ständigt pågående arbete. Stödet till länsmuseernas verksamhet bör därför permanentas.