Motion till riksdagen
2007/08:Kr257
av Inger René och Maria Plass (m)

Röhsska museet som ett nationellt form- och designmuseum


m1451

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra Röhsska museet till ett nationellt form- och designmuseum.

Motivering

Form och design tar allt större plats i våra liv. Formgivning, industridesign och konsthantverk är några av de olika begrepp som används inom designsektorn. Med dagens stora utbud av likartade produkter i vårt samhälle har design och form fått en ökad betydelse, och produktutveckling handlar nu om estetik, material, funktion, producentens identitet och brukarens upplevelse.

Design används också alltmer som en arbetsmetod för att lösa problem och skapa nytta. Därför pratar man i dag inte bara om design på varor, utan även på tjänster, miljöer och processer.

Design är ett viktigt konkurrensmedel, och bra design kan bli det strategiska verktyg som gör att både stora och små företag lyckas på marknaden. Intresset för svensk design och formgivning ökar och hör till nya utmaningar i en alltmer globaliserad värld. Men för att design inte bara skall bli ett tomt begrepp måste det finnas ett intimt samarbete mellan tekniker och formgivare.

I Göteborg finns ett museum, som av en före detta kulturminister (Bengt Göransson) omvittnats ha karaktären av ett nationellt museum för konsthantverk, form och design, nämligen Röhsska museet – ett museum med såväl nationellt som internationellt högt anseende.

Röhsska erhöll för ett antal år sedan också uppdraget att vara centrum i ett nätverk för form och design. Man kan alltså med god grund hävda att det nu åter efterlysta centrumet för konst och design redan finns. Det gäller att förse Röhsska med de resurser och den formella position som museet redan gjort sig förtjänt av. Museets nära samarbete med den designutbildning som sker i Göteborg är ytterligare ett argument i frågan, och belyser museets betydelsefulla roll.

Formgivning har alltid haft stor betydelse för exporten av svenska produkter och kommer i än högre grad att vara betydelsefull. Den som kan det aktuella museets historia vet hur stor dess betydelse har varit för många av våra världsberömda designers och producenter. Det räcker att nämna vilken roll Röhsskas arkiv/bibliotek hade för den unge Bruno Mathsson, när han började skapa sina över hela världen berömda möbler.

Sverige behöver ett nationellt museum för form och design. Museet finns redan. Nu gäller det att förse Röhsska i Göteborg med de resurser och de yttre attribut som ger museet denna roll även formellt.

Stockholm den 3 oktober 2007

Inger René (m)

Maria Plass (m)