Motion till riksdagen
2007/08:Kr256
av Hillevi Larsson (s)

Förbud mot spelreklam


s45098

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ett förbud mot spelreklam ska övervägas.

Motivering

Spelmissbruket ökar i vårt land och kryper dessutom ner i åldrarna. Om man jämför med andra former av beroendeframkallande aktiviteter, exempelvis missbruk av alkohol och tobak, har samhället här betydligt mer långtgående regleringar. All form av reklam för alkohol och tobak är förbjuden i Sverige. Enda undantaget är tv-reklam för alkohol som sänds från andra länder och som vi därmed inte kan stoppa.

Nu diskuteras även möjligheter att begränsa barnreklam, särskilt sådan som skadar barnen, exempelvis för skräpmat.

Att i detta läge inte diskutera spelreklamen är märkligt. Det är förvisso så att hälften av intäkterna från Svenska Spel går till statskassan och andra hälften till barn- och ungdomsverksamhet. Men detta kan inte uppväga det faktum att alltfler får sina liv ödelagda av spelmissbruk. Ju fler som spelar, desto fler riskerar att hamna i beroendeträsket. Missbruket kan grundläggas så tidigt som i tioårsåldern och därefter fortsätta livet ut.

Reklam för turspel om pengar är i sig falsk marknadsföring. De allra flesta förlorar nämligen pengar, bara ett fåtal vinner. I längden är alla förlorare eftersom oddsen för att förlora är större än för att vinna. Detta är förklaringen till att det är så oerhört lönsamt att arrangera spel, det är nämligen i första hand arrangören som blir rik, inte spelarna.

Spelmissbruk kan vara lika förödande som missbruk av narkotika, alkohol eller tobak. Missbrukaren spelar ofta bort allt och kan även hamna i kriminalitet för att få in pengar. Många förlorar både arbete, familj och sin frihet. Självmordsfrekvensen är betydligt högre än för genomsnittet i befolkningen. Även missbrukarnas familjer får sina liv sönderslagna.

Mot bakgrund av detta bör spelreklam förbjudas, på samma sätt som reklam för alkohol och tobak förbjudits med hänsyn till folkhälsan.

Stockholm den 1 oktober 2007

Hillevi Larsson (s)