Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utbildning av syntolkar.
Staten anslår medel för att finansiera utgifter för statsbidrag till folkhögskoleförlagd teckenspråkstolksutbildning och teckenspråkslärarutbildning. Av årets budgetproposition framgår att anslaget har dragits ner med fem miljoner kronor på grund av att utbildningsplatser inte kunde fyllas och att ett antal korta kurser fick ställas in.
Hörselskadade har behov hjälpinsatser för att kunna delta även i kulturlivet. Det finns bl.a. hörseltolkade föreställningar inom teatern. Replikerna skrivs på en stor skärm.
På samma sätt behöver synskadade få del av kulturlivet och detta kan ske via syntolkning. Syntolkning har skett i olika former, men det finns ingen formell utbildning till syntolk.
I Västra Götalandsregionen genomfördes ett projekt med hjälp av ett anslag från Kulturrådet. På Fristads folkhögskola anordnades en pilotutbildning till syntolk och man tog fram ett koncept för utbildning till syntolk. Utbildningen föreslogs vara 10 dagar lång. Erfarenheterna från verksamheterna har visat att dessa syntolkar har fungerat väl och representanterna för Synskadades Riksförbund är mycket nöjda med arrangemangen.
Då syntolkarna inte ännu kan arbeta med tolkning på heltid kan man inte begära att de själva ska bekosta utbildningen. Kostnaden för närvarande beräknas till ca 20 000 kr per person.
Därför borde kostnaden för utbildning till syntolk finansieras på samma sätt som utbildning till hörseltolk. Det lär finnas utrymme för detta eftersom anslaget för hörseltolkning inte används fullt ut.