Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en förändring av systemet för hyreskompensation för statliga kulturlokaler.
Under utgiftsområde 17 i budgetproposition 2007/08:1 finns en redovisning av vissa kulturinstitutioners hyror. Av redovisningen framgår att hyreskostnaden för de statliga kulturlokalerna, inkl. uppvärmning och el, och hyreskostnadens andel resp. anslag har minskat under åren 2004 till 2006 med undantag för Statens museer för världskultur och Thielska galleriet. En förklaring till hyreskostnadernas minskade andel av hela anslaget kan vara att anslagsnivån höjts.
Fortfarande kvarstår dock bristen på symmetri mellan Fastighetsverkets och Statskontorets beräkningar av hyressättning respektive hyreskompensation.
Hösten 2005 gjorde riksdagen på förslag från kulturutskottet ett tillkännagivande till regeringen i samband med behandlingen av regeringens budgetförslag 2006. Tillkännagivandet inriktade sig på den metod som används för att anpassa de statliga kulturinstitutionernas kompensation för lokalkostnader till den allmänna hyresutvecklingen.
Kulturutskottet upprepade sitt krav från året innan om en översyn av den nuvarande metoden för beräkning av myndigheternas hyreskompensation och förutsatte att denna översyn skulle göras skyndsamt samt att regeringen snarast skulle återkomma till riksdagen med ett förslag till lösning.
Ändamålsfastighetskommittén (SOU 2004:28) har inte heller förmått reda ut vilka som ska ansvara för hyressättningen när hyresvärden åläggs att utföra större ingrepp på grund av nya arbetsmiljöregler eller riksdagsbeslut, exempelvis förbättrad ventilation eller handikappanpassning. Varken dåvarande eller nuvarande regering har uttalat sig för att förverkliga kommitténs förslag.
I ett svar på en skriftlig fråga uttalade dåvarande finansministern Pär Nuder sin avsikt att fortsätta arbetet med att se över hyressättningen. En särskild utredare skulle få uppdrag att skyndsamt föreslå åtgärder inom området. Beredningen påbörjades under våren 2006 men avstannade med anledning av regeringsskiftet.
När kulturutskottet behandlade Vänsterpartiets motion 2006 i samband med den nya regeringens budgetproposition 2006/07:1 skrev utskottet: ”Utskottet förutsätter att regeringen beaktar riksdagens tillkännagivanden från hösten 2004 och hösten 2005 om institutionernas hyreskostnader och återkommer till riksdagen så snart som möjligt med en redovisning av vilka åtgärder som bör vidtas.”
I budgetproposition 2007/08:1 under utgiftsområde 2 avsnitt 9 Fastighetsförvaltning framgår under punkt 9.5 och rubriken ”Hyressättningsprinciper” att ”regeringen fortsätter arbetet med att se över hyressättningen för statliga myndigheter och institutioner”. Vidare skriver regeringen att den inte för närvarande har för avsikt ”att förändra, de grundläggande principerna för hyressättningen för statliga myndigheter. I de fall justeringar krävs finns det utrymme för detta inom befintligt system.” Som exempel nämns de fem kulturinstitutioner som har kostnadsliknande hyror.
Ett exempel är Statens museer för världskultur där osymmetrin i gällande hyressystem innebär att det trots regeringens tillskott med ytterligare tre miljoner kronor fr.o.m. 2008 års budget saknas sex miljoner i 2007 års budget och tre miljoner 2008 för att klara hyreskostnaderna. Det innebär att myndigheten får vidta stora nedskärningar i årets verksamhet för att klara sina hyreskostnader. Nedskärningar som ska ha en fortsatt effekt på minus 3 miljoner fr.o.m. 2008.
Vänsterpartiet anser att det är en oacceptabel ekonomisk situation som kulturinstitutioner i statliga lokaler försätts i p.g.a. bristen på symmetri i hyressättning och hyreskompensation. Statens fastighetsverk tar ut marknadshyror av sådana som inte har någon marknad att tillgå. Det är hög tid att sluta leka marknad med statens kulturlokaler. Alternativet är att förändra systemet för hyreskompensation så att höjda anslag går till att utveckla kulturverksamheten och inte till ökade hyreskostnader. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.