Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på att ideella föreningar ska anta en jämställdhetspolicy för att vara berättigade till ekonomiska stöd.
Ända sedan fotbollen introducerades i Sverige har den präglats av en stark koppling till män och maskulinitet. Till följd av detta har kvinnors idrottsliga prestationer tolkats och värderats annorlunda än mäns. Det finns flera forskningsrapporter som visar på att kvinnor har tilldelats sämre förutsättningar t.ex. vad det gäller tillgång till tider i idrottshallar, spelplaner och tränare, för sitt utövande av sporter. Denna situation är relevant för flera lagsporter, bollsporter och även individuella sporter och kan inte accepteras.
Både arbetslivet och utbildningsväsendet omfattas av en mängd lagar i svensk lagstiftning, som är till för att motverka diskriminering utifrån kön, funktionshinder, etnisk tillhörighet eller sexuell läggning.
Det ideella föreningslivet är en frivillig verksamhet som det står var och en fritt att ansluta sig till och behöver kanske inte nödvändigtvis omfattas av en lagstiftning. Men eftersom många idrottsföreningar erhåller ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet så bör förbundet kunna utforma ett policydokument som de lokala föreningarna kan anta på sina årsmöten och genom protokollskopia kunna intyga att de förbundit sig att verka utifrån. Detta förfarande skulle förhoppningsvis öka föreningarnas insikt om jämställdhetsperspektivet och vara ett stöd för de idrottsutövare som känner sig kränkta eller orättvist behandlade på grund av sitt kön. Det protokollförda beslutet angående jämställdhetspolicy skulle därmed vara en viktig handling och ingå i det underlag som föreningen använder då den ansöker om ekonomiskt stöd från Riksidrottsförbundet, kommunen eller annat offentligt organ.
Vi vill med denna motion göra regeringen uppmärksam på behovet av en jämställdhetspolicy för det ideella föreningslivet, för att därigenom öka medvetenheten hos de lokala organisationernas ledare att dessa frågor behöver beaktas även på 2000-talet.
Detta bör ges regeringen till känna.