Motion till riksdagen
2007/08:Kr231
av Inger Davidson (kd)

Frivilligcentraler


kd533

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utforma ett strukturerat stöd till landets frivilligcentraler.

Motivering

Våra sociala mönster förändras, allt fler saknar anhöriga i sin geografiska närhet och kontakterna i lokalsamhället minskar. Men i flera skeden i livet har vi behov kontakter och stöd från andra människor. Det finns därför ett behov av att underlätta och hitta former för att stödja sådana samarbeten och nya kontaktvägar. Det handlar om möten och stöd för ensamma äldre och barnfamiljer utan anhöriga inom räckhåll, om att människor med utländsk bakgrund får hjälp att hitta vägar in i det svenska samhället.

Verktygen för denna delaktighet är naturligtvis de befintliga ideella organisationerna av olika slag, men också nya former av frivilligt arbete som är baserat på lokal förankring. Sedan början av 1990-talet finns ett antal så kallade frivilligcentraler som både är ett komplement och en väg till befintliga föreningar.

Frivilligcentralen är en sluss för frivilliga tjänster som finns inom ett begränsat geografiskt område. Den fungerar som ett informationskontor för frivilligsektorn och en öppen mötesplats för alla. Verksamheten leds professionellt, oftast av en anställd. Frivilligcentralen är en kontaktpunkt för dem som önskar göra insatser, delta i frivilligarbete eller ta emot hjälp. De uppgifter som förmedlas utgår från de behov som de besökande har.

Allt frivilligarbete ska fungera som ett komplement till offentlig och privat sektor. Gränsdragningen för de frivilliguppdrag som utförs är viktig – det är därför en professionell ledning av arbetet måste finnas. Det är frivilligsamordnaren som ansvarar för att de uppgifter som förmedlas inte är betal- eller biståndstjänster. Frivilligsamordnarens uppgift är därefter att handleda, stödja, utbilda och uppmuntra frivilligarbetarna.

En av frivilligcentralens uppgifter är också att synliggöra frivilligarbetet på orten och visa hur viktigt det är samt att underlätta för organisationer, grupper och enskilda att göra insatser.

Den kartläggning av frivilligcentraler och motsvarande verksamheter i Sverige som genomfördes 2005 av Socialstyrelsen visade att av de c:a 150 frivilligcentraler som svarade på undersökningen uppfyllde c:a 70 frivilligcentraler kriterierna enligt den nationella definitionen för frivilligcentraler. Frivilligcentralernas utveckling har under de senaste två mandatperioderna baserat sig på stöd från etablerade frivilligverksamheter och de regionala frivilligcenter som finns i Norrköping och Göteborg.

Nu behövs ett mer strukturerat stöd till frivilligcentralerna för att de ska utvecklas positivt. Hur stödet ska utformas bör bli en viktig del av arbetet med att förtydliga spelreglerna mellan det offentliga och det ideella som regeringen nyligen påbörjat.

Stockholm den 2 oktober 2007

Inger Davidson (kd)