Motion till riksdagen
2007/08:Kr218
av Magdalena Andersson (m)

Statens biografbyrå


m1205

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av Statens biografbyrås verksamhet.

Motivering

Det svenska medielandskapet har på relativt kort tid genomgått stora förändringar. Nu ser man inte bara filmer på bio utan även via tv, betal-tv, hyr- eller köpvideo/dvd och Internet. 1 % av Sveriges befolkning går på bio en genomsnittlig dag1, medan närmare 25 % av befolkningen ser långfilm på tv eller video/dvd. Medierådet uppger att film på biograf inte längre är av central betydelse för barn och unga, eftersom de ägnar betydligt mer tid åt film via andra medier. Tittarvanorna har ändrats radikalt.

I Danmark, Norge och Finland har vuxencensuren avskaffats. I Danmark och Norge finns numera Medierådet respektive Medietilsynet, som bl.a. har i uppdrag att ange åldersgränser för filmer och att ge råd och information till allmänheten t.ex. då det gäller nya medier. I Finland förhandsgranskar Statens filmgranskningsbyrå numera enbart film som ska visas offentligt för minderåriga.

De stora förändringar som skett i medielandskapet och i filmpublikens medie- och tittarvanor betyder i praktiken att censuren bara berör en mindre del av de filmer som allmänheten tittar på. Effekten av Biografbyråns verksamhet kan därmed ifrågasättas. Filmcensuren för vuxna bör ses över i syfte att tas bort. Det faktum att chefen för Statens biografbyrå under flera år talat för en översyn av verksamheten och att vederbörande därefter tog konsekvenserna av sin uppfattning och lämnade tjänsten är värt att beakta i sammanhanget.

Jag vill också peka på det förhållandet att det nu gått närmare 15 år sedan Våldsskildringsrådet lade fram sin utredning om filmcensuren, vilket skulle kunna tala för att tiden är mogen för en förändring av Statens biografbyrås verksamhet.

Regeringen har utfärdat direktiv för en kommitté som ska se över den statliga förvaltningens uppgifter och organisation. Översynen, som ska omfatta alla statliga förvaltningsmyndigheter som lyder under regeringen, syftar till att effektivisera statlig förvaltning och verksamhet. Kommittén ska bl.a. pröva vilka myndigheter, eller delar av myndigheters verksamhet, som bör avvecklas eller vilkas roll som bör förtydligas och avgränsas, särskilt när det gäller opinionsbildande eller konkurrensutsatt verksamhet och vilka myndigheter, eller delar av myndigheters verksamhet, som bör slås samman eftersom verksamheterna är närliggande. Jag anser att riksdagen bör uppmärksamma regeringen på att Statens biografbyrås verksamhet bör innefattas av denna översyn.

Stockholm den 28 september 2007

Magdalena Andersson (m)


[1]

Nordiskt informationscenter för medie- och kommunikationsforskning, Nordicom, Göteborgs universitet.